Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, μειωμένο το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων

Σύμφωνα με την δεύτερη μεγαλύτερη δημοσκόπηση  που παρουσίασε ψες το ΡΙΚ ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές της 25ης Μάιου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι, ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4%, το ΑΚΕΛ 21,5%, το ΔΗΚΟ 11,1%, η ΕΔΕΚ 7,7%, η Συμμαχία Πολιτών 6,5%, το Μήνυμα Ελπίδας 5,4%, το ΕΛΑΜ 1,5%, άλλοι υποψήφιοι 2,9% και ποσοστό 1,1% δηλώνει ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό.

Αναφορικά με τη διαφαινόμενη αποχή, 45% δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τις εκλογές, ενώ 55% ενδιαφέρονται λίγο ή καθόλου. Ωστόσο, στην ερώτηση αν θα ψηφίσουν, ποσοστό 53% δηλώνει σίγουρα ναι και 19% μάλλον ναι, ενώ ποσοστό 26% σίγουρα ή μάλλον όχι. Όσον αφορά την παράσταση νίκης ποσοστό 71% εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΔΗΣΥ, 7% το ΑΚΕΛ, ενώ ποσοστό 22% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει.

Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων επηρεάζει την πρόθεση ψήφου 28% των ερωτηθέντων, η τιμωρία των υπευθύνων της οικονομικής κρίσης 24%, και το Κυπριακό 23%. Εξάλλου ποσοστό 33% ανέφερε ότι θα ψηφίσει τους υποψηφίους του κόμματός του, 31% τους πιο κατάλληλους, ενώ ποσοστό 23% θα ψηφίσει ανάλογα με τις θέσεις των υποψηφίων.
Ποσοστό 45% δηλώνει ότι είναι απογοητευμένο από το κόμμα του και ότι δεν θα ψηφίσει τους υποψηφίους του. Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ ανέρχεται στο 76,7%, του ΑΚΕΛ στο 62%, του ΔΗΚΟ στο 44,2% και της ΕΔΕΚ στο 50%.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για το ΡΙΚ από τις επτά μέχρι τις 14 Μαΐου, σε παγκύπρια βάση με δείγμα χιλίων διακοσίων ατόμων και τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.