Δημοκρατία “Μίκυ Μάους” η παρουσίαση του προυπολογισμού απουσίας βουλευτών

Την ερχόμενη Πέμπτη κατατίθεται προς ψήφιση στην κυπριακή  Βουλή ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2013 όπως ανακοινώσε σήμερα  ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης. Συγκεκριμένα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ Βότσης δήλωσε ότι «τη μεθεπόμενη Τρίτη θα αρχίσει η παρουσίαση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών και θα ακολουθήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση των επιμέρους κονδυλίων του Προϋπολογισμού ανά Υπουργείο».

Στόχος, όπως είπε, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση της Βουλής για τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων «με ένα ταχύρυθμο τρόπο που σίγουρα δεν ικανοποιεί κανένα και ακολούθως να οδηγηθούμε στην ενδεχόμενη ψήφιση τους το συντομότερο δυνατόν».

Να σημειωθεί ότι στην κατ’ άρθρον συζήτηση του προϋπολογισμού δεν θα είναι παρόντες οι υπουργοί αλλά οι τεχνοκράτες των υπουργείων γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής.

«Υπήρξε ενόχληση στην Επιτροπή απ’ αυτή την εξέλιξη, όμως οι στιγμές που ζούμε δεν είναι οι καλύτερες, ο χρόνος που έχουμε ενώπιον μας δεν μας παρέχει άνεση να κινηθούμε όπως ενδεχομένως θα θέλαμε.

Αυτή τη στιγμή όλοι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε τη δουλεία μας όσο καλά μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε σήμερα» δήλωσε ο κ Βότσης.

Εντονα επικριτικός ήταν ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για «διαδικασία εξπρές» και για «δημοκρατία Μίκυ Μάους»λέγοντας  ότι «η Βουλή έχει συναινέσει σε μια διαδικασία που δεν τιμά τη δημοκρατία και την ίδια τη Βουλή.Οδεύουμε σε μια δημοκρατία κινουμένων σχεδίων» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη, πως «δεν είναι δυνατόν αυτό το μείζον ζήτημα για κάθε δημοκρατική χώρα που είναι η εξέταση από τη Βουλή των προϋπολογισμών να ολοκληρώνεται μέσα σε μία εβδομάδα, σε έξι ημίωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, μόνο με τους τεχνοκράτες και χωρίς τους Υπουργούς. Αν είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Με τέτοια αντίληψη υποταγής διερωτώμαι πως κάποιοι διακηρύσσουν ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματα του κυπριακού λαού έναντι της Τρόικας» κατέλειψε ο βουλευτής των οικολόγων.