Δημητριάδης: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να περιλάβει το κονδύλι για το λιμάνι Λάρνακας

Στην ανάπλαση του λιμανιού Λάρνακας, στην επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στο λιμάνι Λεμεσού σχετικά με την ανάθεση της διαχείρισής του σε ιδιώτες, καθώς και στην υπόθεση του Κτηματολογίου Αμμοχώστου μετά τις σχετικές παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, αναφέρθηκε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις ως ακολούθως:

Ερώτηση: Βρέθηκε κονδύλι για ανάπλαση του λιμανιού Λάρνακας;

Απάντηση: Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να περιλάβει το κονδύλι για το λιμάνι Λάρνακας στον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων τόσο ως έξοδο όσο και ως έσοδο, διότι η αναθέτουσα αρχή είναι το κράτος. Δηλαδή θα το πληρώσει η Αρχή Λιμένων και θα της επιστραφούν τα χρήματα. Έχω στείλει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Λιμένων, η οποία πρέπει να εγκρίνει την συμπερίληψη αυτού του κονδυλίου. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις 23 Ιανουαρίου, επομένως αντιλαμβάνεστε ότι το έργο προχωρεί. Αρχές Μαρτίου λαμβάνουμε τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, προχωρεί η σύμβαση, επομένως όλα αυτά θα πρέπει να διευθετηθούν.

Ερώτηση: Πώς λύνονται τα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν στο λιμάνι Λεμεσού σχετικά με την ανάθεση της διαχείρισης του λιμανιού σε ιδιώτες;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς να πω ότι κάποια προβλήματα και πριν και μετά την ανάθεση είναι αναμενόμενα. Εξάλλου, είναι τεράστιο έργο. Θα υπάρξουν προβλήματα, παράπονα, κριτικές. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα και τα ζούμε σε καθημερινή βάση. Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μουστάκα, να πω ότι όντως παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα με τις γερανογέφυρες που εξυπηρετούν τον κόσμο. Γίνονται σχετικές επισκευές. Εξάλλου, είναι και δική μας πρόθεση οι γερανογέφυρες να παραδοθούν σε λειτουργήσιμη κατάσταση, ώστε να μπορεί να συνεχίσει ομαλά η λειτουργία του λιμανιού. Επομένως ας κάνουμε όλοι υπομονή και με καλή θέληση θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Nα πω, επίσης, ότι οι διαχειριστές έχουν παραγγείλει καινούριες γερανογέφυρες, οι οποίες όμως θα χρειαστούν κάποιο διάστημα μέχρι να τοποθετηθούν. Εμείς, όμως, θα παραδώσουμε τις ήδη υφιστάμενες σε λειτουργήσιμη κατάσταση για να υπάρξει ομαλή μετάβαση της λειτουργίας του λιμανιού. Υπάρχουν και πάρα πολλές πρόνοιες για το πώς θα γίνει αυτό το πράγμα. Υπάρχει μια εντατική εργασία από όλο το προσωπικό της Αρχής Λιμένων και του Υπουργείου και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την προσπάθειά τους. Είναι όμως τεράστιο έργο. Δεν σας το κρύβω ότι υπάρχουν θέματα/προβλήματα να επιλυθούν και γίνεται ένας συνεχής αγώνας να τα επιλύσουμε.

Βάσει της μέχρι τώρα διαδικασίας, ο στόχος είναι να αναλάβουν οι ιδιώτες τέλος του μήνα, εκτός αν παρουσιαστεί κάτι έκτακτο. Υπάρχουν όμως και σχέδια για οποιαδήποτε περίπτωση. Είναι μια τεράστια αλλαγή όσον αφορά τα λιμενικά δεδομένα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Υπάρχουν και πολλά παράπονα και ανησυχίες, αλλά στο τέλος πρέπει όλοι να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από αυτή τη διαδικασία.

Ερώτηση: Τι θα γίνει τελικά με το κτήριο του Κτηματολογίου Αμμοχώστου;

Απάντηση: Υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές που πρέπει να μελετήσουν τις απόψεις του Γενικού Ελεγκτή και να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Δεν είναι κάτι που εξαρτάται από πολιτική απόφαση. Προσωπικά, δεν έχω κάνει οποιαδήποτε αξιολόγηση του συμβολαίου. Το τι είχε λεχθεί στην Βουλή τόσο από το Γενικό Λογιστήριο όσο και από τον Φορέα ήταν ότι αυτή η συμφωνία ήταν προς όφελος του κράτους και υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, πρέπει να δούμε πώς θα το χειριστούμε. Η τελική απόφαση σίγουρα ανήκει στην εκτελεστική εξουσία, αλλά ο Γενικός Ελεγκτής έχε κάθε δικαίωμα να κάνει παρατηρήσεις εισηγήσεις. Νομίζω έχει γίνει μεγάλη φασαρία για την ενοικίαση ενός κτηρίου ενώ έχουμε ένα σωρό άλλα προβλήματα να λύσουμε.

Ας αφήσουμε τις αρμόδιες επιτροπές να πάρουν τις αποφάσεις τους. Νομίζω αυτό το θέμα θα επιλυθεί. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ο αρμόδιος φορέας που εξετάζει το θέμα, στοv οποίο συμμετέχουν τέσσερα Υπουργεία. Δεν είπα ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη το θέμα. Επισημαίνω, όμως, ότι θα ήταν καλύτερο να ασχοληθούμε με σοβαρότερα θέματα και κάποια στιγμή θα επιλυθεί και αυτό.

Υπάρχει πολιτική σχετικά με τις ενοικιάσεις κτηρίων. Κάποιοι είπαν «μα γιατί το κράτος δεν χτίζει δικά του κτήρια». Κάποιος πρέπει να κάνει μια σοβαρή αξιολόγηση για να δούμε αν όντως μας συμφέρει να χτίζουμε δικά μας κτήρια. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να χτίζει κτήρια το κράτος, τα οποία στο τέλος να αφήνονται να καταρρεύσουν και δεν σημαίνει ότι είναι και η καλύτερη λύση. Έγινε εισήγηση από το Υπουργείο Οικονομικών να γίνεται καλύτερη διαχείριση των κτηρίων γενικότερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται καλή δουλειά από τον Φορέα. Χρειάζονται όμως κάποιες βελτιώσεις, διότι είναι δύο θέματα. Το ένα είναι η διαχείριση των κτηρίων και το άλλο είναι το αν θα έχεις ιδιόκτητα κτήρια ή όχι.

Είχε γίνει μια εισήγηση από κάποιους μελετητές που είχε διορίσει το Υπουργείο Οικονομικών και ελπίζουμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για το κράτος.