Δημητρίου για Μπορέλ: Η Ε.Ε. καλείται να κρατήσει μια πειστική στάση απέναντι στην Τουρκία

Δημητρίου: Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία επισκέπτεται τη χώρα μας. Ενώ κλιμακώνεται η ένταση εκ μέρους της Τουρκίας κατά της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να κρατήσει μια πειστική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε στεριά και θάλασσα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι θέμα μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως έχουμε ήδη τονίσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου είναι παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέπ Μπορέλ, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία, μετά την Ελλάδα επισκέπτεται τη χώρα μας. Θεωρούμε ως πολύ σημαντικές τις συναντήσεις του και με τον Υπουργό των Εξωτερικών όσο και με τον Υπουργό Άμυνας. Ενώ κλιμακώνεται η ένταση εκ μέρους της Τουρκίας κατά της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να κρατήσει μια πειστική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Επιπρόσθετα, είναι κομβικός και ο ρόλος που η Κύπρος έχει να παίξει στη διαμόρφωση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ένωσης. Το έχουμε τονίσει. Η διπλωματία δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος. Έχουμε προχωρήσει σε συνέργειες όχι μόνο για ανάπτυξη του ενεργειακού μας προγράμματος αλλά για την πολυεπίπεδη εμβάθυνση των διακρατικών μας συνεργασιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Είναι στην ίδια βάση που πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει δυναμική στάση προς αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αυτός ο στόχος είναι ρεαλιστικός που δεν θα επιτευχθεί μέσω εντυπωσιακών κινήσεων αλλά με πολιτικό πραγματισμό από όλους, εντός κι εκτός χώρας.