ΔΗΜΑΡ: Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν ουσιαστικά τρικομματική

Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν επί της ουσίας τρικομματική σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής, σημείωσε σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε ανοιχτά για «χειρισμούς και ενέργειες που περιόρισαν τη δυνατότητα να αξιοποιείται και να γίνεται σεβαστή η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ»  στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους με στόχο να διορθώνονται λάθη στην ασκούμενη πολιτική, τα οποία έχουν γίνει παραδεκτά δημοσίως και επισήμως πλέον. Κι όλα αυτά, συνέχισε, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη από τη μέγιστη δυνατή συμπαράταξη για να προωθήσει ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι αντί για συμπαράταξη, δημόσιες υποθέσεις αντιμετωπίστηκαν με στενή κομματική και αντιδημοκρατική αντίληψη με αποτέλεσμα η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση να μετατρέπεται σταδιακά σε στήριξη χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς αντίκρισμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και της κοινωνίας. Προσέθεσε ότι  η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η χώρα οφείλει να δώσει μάχη για παραμονή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ότι το κόμμα του θα είναι παρών σε αυτήν τη μάχη με διακριτό στίγμα, χωρίς να απομακρύνεται διόλου από την αναγκαιότητα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο και περιεχόμενο. Η παρουσία της ΔΗΜΑΡ σε αυτήν την προσπάθεια, υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, θα είναι ενεργή, αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και αντιδημοκρατικές ενέργειες ή λαϊκίστικες απόψεις.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου «δημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού και σοσιαλιστικού χώρου», του οποίου η έκφραση καθίσταται πλέον περισσότερο από αναγκαία για την κοινωνική και δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Νωρίτερα, ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Άντορ, στον οποίο επανέλαβε τους λόγους αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση καθώς και την, ευρωπαϊκού προσανατολισμού, στάση που προτίθεται να κρατήσει στο εξής. Ο κ. Άντορ σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση της ανεργίας με κάθε τρόπο και επεσήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην προώθηση ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο κ. Γιάννης Μεϊμάρογλου, Σύμβουλος του κ. Κουβέλη, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.