ΔΗΚΟ: Το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αντανακλά την αποτυχημένη πολιτική στο Κυπριακό

Το ψήφισμα για την UNFICYP αντανακλά την αποτυχημένη και υποχωρητική πολιτική στο κυπριακό, της Ε/κ πλευράς, των τελευταίων δέκα ετών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

Η μη αλλαγή στους όρους εντολής της UNFICYP, στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, αξιολογείται ως θετικό γεγονός.

Ωστόσο, επιβάλλεται εγρήγορση καθώς, με αφορμή την οικονομική κατάσταση του ΟΗΕ, αναμφίβολα αφήνεται ανοικτό παράθυρο για μελλοντική διαφοροποίηση των όρων εντολής της UNFICYP, κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης στην Ε/κ πλευρά, σε σχέση με το κυπριακό.

Σε ότι αφορά την πολιτική πτυχή, το περιεχόμενο του ψηφίσματος αντανακλά την αποτυχημένη και υποχωρητική πολιτική στο κυπριακό, της Ε/κ πλευράς, των τελευταίων δέκα ετών.

Επαναβεβαιώνει επικίνδυνες, για την πλευρά, μας συμφωνίες, στις οποίες είχε προχωρήσει ο κ. Αναστασιάδης, όπως το Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου του Φεβρουαρίου του 2014 και η Κοινή Δήλωση Αναστασιάδη – Ακκιντζί του Απριλίου του 2017.

Πιο επικίνδυνη όμως, είναι η επαναβεβαίωση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ του Ιουνίου του 2018 (η οποία είχε υιοθετήσει πλήρως την έκθεση Γκουτέρεζ του Σεπτεμβρίου του 2017).

Με τις δύο εκθέσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει καταγράψει ως βάση διαπραγμάτευσης όλες τις υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη στην πενταμερή διάσκεψη του Crans Montana.

Σημειώνουμε επίσης ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην τουρκική κατοχή και στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.