ΔΗΚΟ: Το ζητούμενο είναι η κάθαρση

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία.

Σύμφωνα με τους όρους εντολής που περιέχονται στην απόφαση για το διορισμό της, η Επιτροπή έχει όλες τις εξουσίες της νομοθεσίας για να εξετάσει το θέμα ευθύνης ή ευθυνών για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η κυπριακή οικονομία.

Όπως τονίζεται επίσης στη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Επιτροπή έχει αρμοδιότητα να εξετάσει κατά πόσο προκύπτουν οποιεσδήποτε ευθύνες πολιτικές, αστικές ή ποινικές – και, αν η απάντηση είναι καταφατική, ποιες είναι αυτές και που αποδίδονται – από το σύνολο των ενεργειών, παραλείψεων, γεγονότων, συνθηκών ή σε συνδυασμό τους, που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

Με λίγα λόγια, το ζητούμενο από την Ερευνητική Επιτροπή είναι να εξετάσει και να διερευνήσει τα πάντα και να εντοπίσει ολόκληρη την αλήθεια, όχι την μισή ούτε μεμονωμένα κομμάτια της αλήθειας. Το αποτέλεσμα του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής, οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα της θα αξιολογηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Και τα περαιτέρω προφανώς είναι η έναρξη της διαδικασίας για κάθαρση.

Αν ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώσει από το περιεχόμενο της έκθεσης της Ερευνητικής Επιτροπής ότι έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα, ασφαλώς οφείλει να κινήσει τις διαδικασίες για να υπάρξει και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Αναμένουμε την έκθεση και τα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής για να διαπιστώσουμε ότι δεν έχει αστοχήσει στη βασική αποστολή της να εντοπίσει ολόκληρη την αλήθεια. Και αναμένουμε ότι στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας θα πράξει τα δέοντα για τα περαιτέρω.

Στο μεταξύ, πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις έχουν αναπτυχθεί την τελευταία περίοδο γύρω από την νομιμότητα της απόφασης για σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής, τη μεθοδολογία και τη διαδικασία που ακολούθησε, τον κατάλογο των μαρτυρικών καταθέσεων και ούτω καθεξής.

Το ΔΗ.ΚΟ. αναμένει ότι δεν θα μείνουν αιωρούμενα ούτε αναπάντητα ερωτήματα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα της ερευνητικής επιτροπής να είναι νομικά ισχυρό, προκειμένου να αποτελέσει το θεμέλιο της περαιτέρω διαδικασίας για κάθαρση.

Για ακόμα μια φορά επαναλαμβάνουμε ότι είναι παλλαϊκό το αίτημα για κάθαρση και τιμωρία των ενόχων. Είναι, επίσης, επιτακτική ανάγκη προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των θεσμών και να επιβεβαιωθεί ότι συνεχίζουμε να είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Συνέπεια στη διεθνή νομιμότητα και το εθνικό συμφέρον

Με αφορμή δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, διεξάγεται το τελευταίο 24ωρο ένας δημόσιος διάλογος γύρω από το ενδεχόμενο εμπλοκής της Κύπρου, ειδικότερα των βρετανικών βάσεων, σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας.

Πάγια θέση του ΔΗ.ΚΟ. είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρεται και τοποθετείται σε παρόμοια θέματα στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και του εθνικού συμφέροντος.

Η διαφύλαξη και διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία, πρέπει να αποτελεί βασικό γνώμονα των ενεργειών μας.