ΔΗΚΟ: Τεράστια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση για το επαίσχυντο, «γλωσσάριο»

Το επαίσχυντο «γλωσσάριο» θέτει σε άμυνα, εκτός από τους δημοσιογράφους και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

“Τεράστια ευθύνη φέρει η κυβέρνηση για το επαίσχυντο, «γλωσσάριο» για τους δημοσιογράφους, το οποίο ετοιμάστηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με την συνέργια της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Κύπρου και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Η κυβέρνηση, που διορίζει τα μέλη του Συμβουλίου της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, δεν μπορεί να μη γνώριζε για όλη τη διαδικασία, ειδικά επειδή σ’ αυτή εμπλέκεται ένας διεθνής οργανισμός, όπως ο ΟΑΣΕ.

Το «γλωσσάριο» αυτό αποτελεί μεγάλη ήττα για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και μεγάλη νίκη για την Τουρκία και την τουρκική πλευρά, καθώς:

• Οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι, που δεν θα το υιοθετήσουν, θα τεθούν μονίμως σε άμυνα, απέναντι σε ένα διεθνή οργανισμό και θα κατηγορούνται αδίκως ότι δήθεν δεν επιθυμούν τη συνεννόηση.

• Σε άμυνα τίθεται η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την απροκάλυπτη προσπάθεια παραχάραξης των πραγματικοτήτων που αφορούν την τουρκική εισβολή και τις συνέπειες της, τον εποικισμό, το σφετερισμό και την παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ωραιοποίηση και την νομιμοποίηση της κατοχής.

Το «γλωσσάρι» είναι προσβλητικό και προκλητικό:

• Για τη μνήμη των νεκρών της τουρκικής εισβολής.

• Για τους πρόσφυγες, που έχουν απολέσει τις περιουσίες τους.

• Για τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας.

Το «γλωσσάρι» είναι επικίνδυνο για τον αγώνα που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για δικαίωση.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών και την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να αναθεωρήσουν πάραυτα τη θέση τους και να απαιτήσουν απόσυρση του προκλητικού «γλωσσαρίου».”