ΔΗΚΟ: Στα πλαίσια της διαφάνειας, ζητούμε την άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος

Άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου για τις παράνομες πολιτογραφήσεις, ζητά σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ

Η ανακοίνωση:

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενδεχόμενων ποινικών και πολιτικών ευθυνών για το μεγάλο σκάνδαλο των παράνομων πολιτογραφήσεων οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν.

Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι οι παράνομες πολιτογραφήσεις, ήταν περισσότερες από τις νόμιμες.

Ως Δημοκρατικό Κόμμα, στα πλαίσια της διαφάνειας, ζητούμε την άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Τα ευρήματα δικαιώνουν την Ελεγκτική Υπηρεσία αφού επιβεβαιώθηκαν τα περί μαζικών παράνομων και παράτυπων πολιτογραφήσεων.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις Νικολάτου επιβεβαιώνουν ότι:

– Από τις 6079 πολιτογραφήσεις, 3609 πρόσωπα ήταν μέλη οικογενειών που πολιτογραφήθηκαν εκτός νομικού πλαισίου. Άρα το 53% ήταν παράνομες και εκτός πλαισίου.

– Από το υπόλοιπο 47% το ένα τρίτο δεν ικανοποιούσε  τα κριτήρια

Δηλαδή το 69% των πολιτογραφήσεων ήταν προβληματικές

– Είναι δε ξεκάθαρο ότι οι μαζικές παρανομίες έγιναν μετά το 2017.

Εύλογα προκύπτει και το ερώτημα, γιατί οι παρανομίες συνεχίστηκαν και εντάθηκαν παρά το γεγονός ότι από το 2015 το Υπουργείο Εσωτερικών είχε στα χέρια του γνωματεύεις που επεσήμαναν την παρανομία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναβεβαιώνει την ισχυρή πολιτική του βούληση να συμβάλει εποικοδομητικά με συγκεκριμένες εισηγήσεις, στην εξάλειψη τέτοιων πρακτικών, προάγοντας τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Αναμένουμε όπως οι αρμόδιες αρχές αξιοποιήσουν στο έπακρον τα ευρήματα που διαπιστώνει το πόρισμα Νικολάτου ώστε οι υπεύθυνοι του σκανδάλου, να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Η ατιμωρησία έχει στοιχίσει ακριβά στον κύπριο φορολογούμενο και γενικότερα στη φήμη της Κ.Δ. διεθνώς.

Αδιαμφισβήτητα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία και όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί που έχουμε ως κράτος στη διάθεση μας, προκειμένου τέτοιες παρανομίες και τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές, να μην επαναληφθούν.