ΔΗΚΟ: Πρόταση νόμου για αντιμετώπιση των εικονικών γάμων

Το ΔΗΚΟ, κατέθεσε πρόταση Νόμου, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εικονικών γάμων

Το μεγάλο κενό νόμου, που υπήρχε μέχρι σήμερα και τοοποίο δεν παρείχε τη δυνατότητα ελέγχου, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί για το ποιοι γάμοι είναι αληθινοί και ποιοι κάλπικοι, αποσκοπεί να καλύψει σχετική Πρόταση Νόμου του Δημοκρατικού Κόμματος.

Με το Νόμο ως έχει, εναπόκειτο στη διακριτική ευχέρεια των λειτουργών του κάθε Δήμου να ζητούν πιστοποιητικά ελευθερίας. Λαμβανομένου υπόψη ότι οι πολιτικοί γάμοι αποτελούν, εδώ και χρόνια, μια ουσιώδη πηγή εσόδων για τα ταμεία των Δήμων, τέτοιος έλεγχος δεν πραγματοποιείτο με αποτέλεσμα την αύξηση του φαινομένου των εικονικών γάμων.

Η ρίζα του προβλήματος, βέβαια, ήταν η μη λήψη δραστικών μέτρων πρόληψης πριν την έκδοση των πιστοποιητικών, ελευθερίας ή άλλων, εκ μέρους του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Το 2017, μάλιστα, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ανέλαβε την ευθύνη για την επιδεικνυόμενη αμέλεια, περί αποτελεσματικού ελέγχου, εκ μέρους του Τμήματος, καθώς επίσης έκανε λόγο για τη σύνδεση του φαινομένου αυτού με το άλλο τεράστιο πρόβλημα της κοινωνίας μας, της εμπορίας ανθρώπων.

Ο σκοπός της πρότασης Νόμου είναι να υπάρχει ο απαραίτητος και ελάχιστος έλεγχος των Αρμοδίων Αρχών ότι τα άτομα που επιθυμούν να συνάψουν γάμο έχουν ειλικρινή πρόθεση και δεν χρησιμοποιούν τον πολιτικό γάμο για άλλους σκοπούς όπως πχ παραμονή στη Δημοκρατία ή απόκτηση Κυπριακής υπηκοότητας που κατά τα άλλα δεν την δικαιούνται.

Ο σκοπός της πρότασης είναι να προστατεύσουμε τον πολιτικό γάμο και τη φήμη της χώρας μας. Σκοπός της πρότασης είναι να ανακόπτονται αυτοί που θέλουν να καταχραστούν τις διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να λειτουργήσουν εις βάρος της.

Σε δήλωσή της η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε:

Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής της Πρότασης Νόμου, που κατέθεσα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία καλύπτει το μεγάλο κενό νόμου, που υπήρχε μέχρι σήμερα και το οποίο δεν παρείχε τη δυνατότητα ελέγχου, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί για το ποιοι γάμοι είναι αληθινοί και ποιοι κάλπικοι, σχετική Πρόταση Νόμου του ΔημοκρατικούΚόμματος.

Από δω και πέρα, δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των λειτουργών του κάθε Δήμου, των θεσμών που τελούν πολιτικούς γάμους, να ζητούν πιστοποιητικά ελευθερίας, αλλά υποχρεούνται δια νόμου, να ζητούν πιστοποιητικά ελευθερίας από τις χώρες των ατόμων, που πρόκειται να τελέσουν γάμο.

Από δω και πέρα, υπάρχει ο απαραίτητος και ελάχιστος έλεγχος των Αρμοδίων Αρχών ότι τα άτομα που επιθυμούν να συνάψουν γάμο έχουν ειλικρινή πρόθεση και δεν χρησιμοποιούν τον πολιτικό γάμο για άλλους σκοπούς όπως πχ παραμονή στη Δημοκρατία ή απόκτηση Κυπριακής υπηκοότητας που κατά τα άλλα δεν την δικαιούνται.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, με την Πρόταση Νόμου, έχει συμβάλει καίρια στην προστασία του πολιτικού γάμου και της φήμης της χώρας μας και περιορίζει δραστικά τοφαινόμενο των εικονικών γάμων.