ΔΗΚΟ: Παραπλανητικές οι θέσεις Ταλάτ

Οι θεωρίες του πρώην Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Σημερινή”, περί πολιτικών δυνάμεων που είναι εναντίον της λύσης, μεταξύ αυτών και το ΔΗΚΟ, στοχεύουν στη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων και στην κάλυψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Αυτό ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, στη Λεμεσό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν αναμασημένο μύθο και πως “ο κ. Ταλάτ, αλλά και η τ/κ κοινότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμπόδιο για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν για λύση Ομοσπονδίας, είναι η Άγκυρα, η οποία εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της που στοχεύουν σε συνομοσπονδία και δυο κράτη”.

“Ο κ. Ταλάτ, εξάλλου, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εκλεγεί με βάση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αρχών για τη λύση του κυπριακού, το οποίο αποτελεί ένδειξη και επιβεβαίωση της θέλησης της δικής μας πλευράς για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και που κατά τρόπο ξεκάθαρο θέτει τις αρχές μιας τέτοιας λύσης”, είπε ο κ. Βότσης, εκφράζοντας τη θέση ότι , αυτές οι αρχές “δεν συνάδουν με τις γνωστές γενναιόδωρες προτάσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, τις οποίες ο κ. Ταλάτ φαίνεται ότι νοσταλγεί”.

Τόνισε δε πως οι αιτιάσεις και οι θεωρίες του κ. Ταλάτ δεν συνιστούν θετικές ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση, που είναι η λύση του κυπριακού προς όφελος της Κύπρου και των νομίμων κατοίκων της και φυσικά προς όφελος και των δυο κοινοτήτων του νησιού.

Αναφερόμενος εξάλλου στις εξελίξεις στο θέμα της ενέργειας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι οι διάφορες διεργασίες που γίνονται τις τελευταίες μέρες, με επίκεντρο τις τριμερείς συζητήσεις μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, επιβεβαιώνουν το στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου, με ότι αυτό συνεπάγεται, πρέπει να υποστηριχθεί ως κεντρικός στρατηγικός στόχος από όλους.

Το ΔΗΚΟ, κατέληξε, εμμένει ότι τα εθνικά θέματα πρέπει να τυγχάνουν υπεύθυνου χειρισμού, “γι αυτό το λόγο θεωρεί ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, που αφορούν τόσο τα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, όσο και τα θέματα που αφορούν ενδιάμεσες ρυθμίσεις, είναι προς την ορθή κατεύθυνση”.