ΔΗΚΟ: Παραδοχή για αλλαγή οδηγιών μη εξυπηρετούμενων δανείων

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την παραδοχή Κυβέρνησης- Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικας για αλλαγή των οδηγιών των μη εξυπηρετούμενων δανείων

 

Μετά από έξι μήνες προειδοποιήσεων και εκκλήσεων του ΔΗΚΟ αναγνωρίστηκε η ανάγκη

Η αξιολόγηση των Moody`s, επιβεβαιώνει -δυστυχώς- τις ανησυχίες μας ότι δεν πάνε όλα περίφημα με το κυπριακό πρόγραμμα και ότι δεν διαφαίνεται η προοπτική ουσιαστικής ανάκαμψης της οικονομίας το 2015.

Είναι δε προφανές ότι το βασικό πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι οι εκποιήσεις.

Οι εκποιήσεις θα περιορίσουν τις ζημιές των τραπεζών, δεν θα μειώσουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Είναι γι` αυτό που το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, με την οποία αναγνωρίζεται η ορθότητα του αιτήματος, που το ΔΗΚΟ θέτει εδώ και έξι μήνες: Να αλλάξουν οι οδηγίες για τα ΜΕΔ.

Μετά από έξι μήνες προειδοποιήσεων και εκκλήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος για επαναδιαπραγμάτευση των οδηγιών των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μετά από αναρίθμητες αντίθετες τοποθετήσεις ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και ουτοπικό, ο υπουργός Οικονομικών, μας ανακοίνωσε χθες ότι Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και Τρόικα έχουν πεισθεί ότι οι οδηγίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αλλάξουν και ότι το Μνημόνιο πρέπει να αλλάξει.

Ελπίζουμε ότι δεν θα επιδειχθεί η ίδια ολιγωρία και για τις υπόλοιπες ανησυχίες και εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως επιδείχθηκε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει μία εναλλακτική διαχείριση των δανείων:
 Ο νόμος των εκποιήσεων να ισχύει μόνο για νέα και αναδιαρθρωμένα δάνεια μετά την ψήφιση της νομοθεσίας.
 Κατά την αναδιάρθρωση να συμφωνείται ότι σε περίπτωση εκποίησης των υποθηκών θα απαλλάσσονται οι εγγυητές ή και ότι θα εξοφλείται όλο εναπομείναν χρέος.