ΔΗΚΟ Πάφου: Νομότυπη η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία στην Πάφο, στο πλαίσιο των εσωκομματικών εκλογών στο ΔΗΚΟ για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος, έγινε νομότυπα, δήλωσε  ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές του ΔΗΚΟ στην Πάφο Αντώνης Αντωνίου, προσθέτοντας πως την ευθύνη για τον καταρτισμό του μητρώου των μελών τήν είχε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.

Ερωτηθείς σε σχέση με την ένσταση που υπεβλήθη από το εκλογικό επιτελείο του Μάριου Καρογιάν, σύμφωνα με την οποία 400 περίπου άτομα, τα οποία είναι μέλη του ΔΗΚΟ, παλιά και νέα, δεν περιλήφθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους και δεν ψήφισαν, ο κ. Αντωνίου είπε πως «το θέμα αυτό δεν είχε καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία».

«Δικαίωμα ψήφου είχαν όλα τα μέλη του κόμματος που ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο μελών. Το μητρώο μελών στάληκε στην Εφορευτική Επιτροπή και ήταν στη διάθεση της Εφορευτικής Επιτροπής η ώρα 7 το πρωί. Την ευθύνη για τον καταρτισμό του μητρώου μελών τον είχε η Λευκωσία. Είναι το Εκτελεστικό Γραφείο που πήρε τις τελικές αποφάσεις ποιες αιτήσεις θα εγκριθούν και ποιες θα απορριφθούν», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε πως 60-70 άτομα που προσήλθαν χθες στην Πάφο να ψηφίσουν είχαν την εντύπωση ότι ήταν μέλη, ενώ δεν ήταν. «Κάποιοι από αυτούς πιθανόν να έκαμαν αίτηση και απορρίφθηκε η αίτησή τους, αλλά επειδή ο κατάλογος την τελευταία ημέρα δόθηκε δεν τους ενημέρωσαν από τη Λευκωσία ότι απορρίφθηκε η αίτησή τους. Κάποιοι άλλοι όμως δεν είχαν κάμει αίτηση καθόλου», είπε ο κ. Αντωνίου.

Αυτό δεν αφορά την Εφορευτική Επιτροπή ή την Επαρχιακή Επιτροπή της Πάφου, επεσήμανε. Σημείωσε πως ήταν το Εκτελεστικό Γραφείο που πήρε τις τελικές αποφάσεις για το ποιες αιτήσεις θα απορρίψει και ποιες θα εγκρίνει με βάση τις εισηγήσεις των τοπικών επιτροπών.

Στην Πάφο υπήρξαν 203 αιτήσεις που δεν εγκρίθηκαν είτε γιατί αυτοί που τις έκαναν ήταν μέλη άλλων κομμάτων ή ήταν εκλελεγμένοι με άλλα κόμματα – είτε κοινοτικοί σύμβουλοι, είτε σχολικοί έφοροι – και δεν τους σύστησαν οι τοπικές επιτροπές. Αλλά, τον τελικό λόγο τον είχε το Εκτελεστικό Γραφείο και πήρε τις τελικές αποφάσεις, είπε ο κ. Αντωνίου.

Είπε πως οι τοπικές επιτροπές στην Πάφο δεν είχαν συστήσει την εγγραφή 269 ατόμων. Από αυτές τις αιτήσεις, σημείωσε, το Εκτελεστικό Γραφείο ενέκρινε τις 66 και απέρριψε τις 203.

Ανέφερε ακόμη πως όπως ο Πρόεδρος του κόμματος δεν είχε πρόσβαση στο μητρώο μελών, «ούτε εμείς είχαμε πρόσβαση στο μητρώο μελών».

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως χθες υπήρξε ένας μονοψήφιος αριθμός ατόμων που προσήλθαν να ψηφίσουν στην Πάφο, ισχυριζόμενα πως ήταν παλιά μέλη του κόμματος.
Για τις περιπτώσεις αυτές, σημείωσε, υπήρχε άμεση επικοινωνία με τα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος και ρωτούσαμε για όποιον δεν βρίσκαμε στον εκλογικό κατάλογο, δίνοντας στα στοιχεία του, ταυτότητα και ονοματεπώνυμο, και μας έλεγαν αν είναι μέλος ή όχι.

«Είχε τέσσερις με πέντε περιπτώσεις που είπαν πως ήταν παλιά μέλη. Μπορεί να ήταν παλιά μέλη αλλά σε κάποια φάση διαγράφηκαν από το κόμμα είτε γιατί το είχαν ζητήσει οι ίδιοι είτε γιατί δεν είχαν ανανεώσει για αρκετά χρόνια τις συνδρομές τους. Εμείς δεν είχαμε καμιά ευθύνη για αυτό το πράγμα», είπε ο κ. Αντωνίου.

Είπε, εξάλλου, πως το έντυπο καταμέτρησης των ψηφοδελτίων εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και υπογράφτηκε και από τους εκπροσώπους των δυο υποψηφίων.