ΔΗΚΟ: Ο δρόμος για διαγραφές έχει ανοίξει

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίας της Κεντρικής επιτροπής του ΔΗΚΟ εξετάστηκε μεταξύ άλλων και η περίπτωση διαγραφών μελών τα οποία επέδειξαν αντικομματική συμπεριφορά.

Έντονη ήταν η όλη συζήτηση και δεν έλειψαν οι βαριές κουβέντες και κατηγορίες. έντονη επίθεση επίσης δέχθηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η ΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Κεντρική Επιτροπή ύστερα από διεξοδική συζήτηση στη συνεδρία της στις 25/5/2013, που συνεχίστηκε στις 29/5/2013, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις και εισηγήσεις του Εκτελεστικού Γραφείου.

1.Επαναβεβαιώνει το σκεπτικό της απόφασης της συνεδρίας της 27ης Σεπτεμβρίου 2012 με την οποία το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε να συνεργαστεί στις προεδρικές εκλογές του 2013 με τον ΔΗ.ΣΥ στη βάση συμφωνημένου πλαισίου αρχών και πολιτικών θέσεων, με κοινό υποψήφιο τον κ.Νίκο Αναστασιάδη. Η απόφαση αυτή εδράζεται στη στρατηγική του ΔΗ.ΚΟ για εθνική συνεννόηση και για διακυβέρνηση του τόπου από ένα κατά το δυνατό ευρύτερο, ισχυρό και πολιτικά αξιόπιστο συνασπισμό εξουσίας.

Θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών δικαιώνουν την επιλογή του ΔΗ.ΚΟ.

Κρίνει ότι τα αποτελέσματα τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που αφορούν τα ποσοστά που το ΔΗ.ΚΟ έδωσε στην  υποψηφιότητα  Νίκου Αναστασιάδη ήταν υπό τις περιστάσεις καθοριστικά, ιδιαίτερα τα ποσοστά του 2ου γύρου.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι αντικομματικές συμπεριφορές και άλλες ενέργειες στελεχών και μελών του κόμματος, που τάχθηκαν δημόσια ή εργάστηκαν παρασκηνιακά προς στήριξη άλλης υποψηφιότητας, προκάλεσαν πλήγμα στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος. Προκάλεσαν επίσης σοβαρό πρόβλημα στην αξιοπιστία του ΔΗ.ΚΟ, τραυμάτισαν σοβαρά την εικόνα του και,  το κυριότερο,  εξέθρεψαν τάσεις διχασμού και διάσπασης του κόμματος.

Η κατάσταση αυτή θέτει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπροστά σε ένα σοβαρό φαινόμενο, όχι, φυσικά, απέναντι σε πρόσωπα. Αυτή η τοποθέτηση δεν σημαίνει εκδικητική ή τιμωρητική πράξη. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απειλεί και υποσκάπτει την κομματική τάξη και πλήττει την ενότητα και τη συνοχή του Κόμματος, καθώς και τη συντεταγμένη λειτουργία του και την αξιοπιστία του.

Ως εκ τούτου, η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι:

(α) ΔΕΝ είναι δυνατόν στελέχη του κόμματος που συντάχθηκαν και υποστήριξαν ενεργά άλλη υποψηφιότητα από εκείνη που επέλεξε το κόμμα μας, εκπροσωπώντας μάλιστα το Εκλογικό Επιτελείο άλλων υποψηφίων στο δημόσιο προεκλογικό διάλογο ή πρωταγωνιστώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και δραστηριότητες τους, να συνεχίσουν να παραμένουν μέλη του ΔΗ.ΚΟ.

(β)   ΔΕΝ είναι δυνατόν όσα στελέχη ή μέλη του Κόμματος μας  με δηλώσεις ή ενέργειες τους διακήρυξαν ότι έχουν κάνει άλλη πολιτική επιλογή, έχουν συνταχθεί σε άλλο πολιτικό  κόμμα ή πολιτική κίνηση, να συνεχίσουν να είναι μέλη και του ΔΗ.ΚΟ.

(γ)Το Εκτελεστικό Γραφείο σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Επαρχιακές Επιτροπές θα εξετάσει κατά περίπτωση και θα εφαρμόσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Παράλληλα, οι Επαρχιακές Επιτροπές, σε συνεννόηση με το Εκτελεστικό Γραφείο, θα επιληφθούν και άλλων περιπτώσεων αντικομματικής συμπεριφοράς και θα πάρουν σχετικές αποφάσεις, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των Επαρχιακών Συλλογικών Οργάνων.

2. Η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί ότι το ΔΗ.ΚΟ πρέπει μέσα από τις συλλογικές λειτουργίες των συντεταγμένων οργάνων του να επεξεργαστεί και να εξαγγείλει προς την κοινωνία μια ολοκληρωμένη πολιτική διακήρυξη που να προσδιορίζει το όραμα τη στρατηγική, τους στόχους, την αποστολή, το ρόλο, τις ευθύνες και τα καθήκοντα του κόμματος στη νέα εποχή. Ο εσωκομματικός διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση να κορυφωθεί σ΄ενα παγκύπριο πολιτικοϊδεολογικό συνέδριο .

Με βάση τις καταστατικά διακηρυγμένες διαχρονικές αρχές και θέσεις του, που το ανέδειξαν πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη στο χώρο του κέντρου και κατεξοχήν αγωνιστική έπαλξη στον αγώνα για διεκδίκηση των εθνικών δικαίων, το Δημοκρατικό Κόμμα θα επικαιροποιήσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του, θα αναπτύξει μια νέα σχέση συμπόρευσης και συστράτευσης με την κοινωνία ώστε να είναι δύναμη ευθύνης, συνέπειας, διεκδίκησης και προοπτικής και στη νέα εποχή.

3. Η Κεντρική Επιτροπή υιοθετώντας σχετική εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου καταλήγει στα ακόλουθα:

α.  Σύγκληση Παγκύπριου πολιτικοϊδεολογικού και καταστατικού συνεδρίου στις 20 Οκτωβρίου 2013.

β. Το καταστατικό συνέδριο θα επικεντρωθεί σε σχέδιο προτάσεων για καταστατικές αλλαγές που θα καταρτίσει η Κεντρική Επιτροπή τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις και εισηγήσεις που θα κατατεθούν από συλλογικά όργανα και μέλη του κόμματος στον εσωκομματικό διάλογο στα συντεταγμένα όργανα του κόμματος που θα προηγηθεί.

γ. Η Κεντρική Επιτροπή τοποθετεί τη διεξαγωγή της Παγκύπριας Εκλογικής συνέλευσης την 1η  Δεκεμβρίου 2013.