ΔΗΚΟ: Ο Ακκιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρεζ επειδή με αυτό εξυπηρετούνται οι τουρκικοί στόχοι

Ο κ. Ακκιντζί αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρεζ επειδή με αυτό εξυπηρετούνται οι τουρκικοί στόχοι, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ:

Το πλαίσιο Γκουτέρεζ, που προέκυψε από την πενταμερή διάσκεψη στο Crans Montana και το οποίο ενσωματώθηκε στην έκθεση των καλών υπηρεσιών για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, εξυπηρετεί τους τουρκικούς στόχους και γι’ αυτό ο Μουσταφά Ακκιντζί, προφανώς σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιζητεί την επίσημη αποδοχή του από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ευθύς εξ αρχής ότι δεν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρεζ επειδή με το πλαίσιο Γκουτέρεζ:

Ουσιαστικά «κλειδώνουν» οι επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη, δηλαδή η εκ περιτροπής προεδρία, ο πρώτος λόγος στους χρήστες για τις περιουσίες των προσφύγων, οι 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους τούρκους υπηκόους, τα βέτο και η αριθμητική ισότητα, ενώ υιοθετείται ο τουρκικός χάρτης με μικρή αλλά αδιευκρίνιστη αναπροσαρμογή στην περιοχή της Μόρφου.

Προτείνεται η συνέχιση των εγγυήσεων με διαφορετική μορφή, ενώ μόνο το μονομερές δικαίωμα της συνθήκης εγγυήσεων χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.

Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για αποχώρηση του τουρκικού στρατού και το θέμα παραπέμπεται «στους Πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων».

Εισάγεται ο όρος της Στρατηγικής Συμφωνίας, που είναι αντίθετος με την πάγια θέση της πλευράς μας για πλήρη συμφωνία, παρακάμπτει τη βούληση των πολιτών και δημιουργεί μη ανατρέψιμη και επικίνδυνη κατάσταση, ερήμην του λαού.

Δυστυχώς, αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρεζ το οποίο χαρακτηριζόταν ως επιτυχία τους προηγούμενους μήνες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και το οποίο ο κ. Ακιντζί θέλει να κατοχυρώσει.