ΑΚΕΛ: Εκπαιδευτικοί μιας… χρήσης

Για εκπαιδευτικούς μίας χρήσης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου:

Τους τελευταίους μήνες το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου ταλανίζεται από τους επιπόλαιους και αστόχευτους «μεταρρυθμιστικούς» πειραματισμούς της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ.

Κρίσιμα ζητήματα όπως η αγορά υπηρεσιών από εκπαιδευτικούς, οι εξετάσεις τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση, τα τραγελαφικά που επισυνέβησαν με το νέο σύστημα διορισμών και το ζήτημα των συμβασιούχων εκτάκτων και αντικαταστατών εκπαιδευτικών παραμένουν σε επικίνδυνη εκκρεμότητα.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει με δραματικό τρόπο την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, αλλά και το εργασιακό καθεστώς χιλιάδων νέων ανθρώπων. Τα προβλήματα δεν λύνονται με μπαλωματικές λύσεις.

Η σημερινή προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει «κόφτη» στις συμβάσεις εργασίας εκατοντάδων μη μόνιμων εκπαιδευτικών, καθορίζοντας οροφή στους 24 μήνες:

· Υπηρετεί τις ιδεολογικές τις αγκυλώσεις αναφορικά με τις ανελαστικές μορφές εργασίας,

· Κινείται, ενδεχομένως, στα όρια της παρανομίας με βάση ευρωπαϊκές και κυπριακές νομοθεσίες,

· Παραβλάπτει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου,

· Χρησιμοποιεί ως αναλώσιμο προϊόν τους εκπαιδευτικούς, ακόμα κι αυτούς που πέτυχαν, με το πολυδιαφημιζόμενο νέο σύστημα διορισμών.

Εν τέλει, η κυβέρνηση απαξιώνει και αυτούς που ήδη βρίσκονται με σύμβαση στην εκπαίδευση αλλά κι αυτούς στους οποίους πρόσφερε πρόσκαιρη ελπίδα παραχωρώντας τους εργασία με ημερομηνία λήξης τους 24 μήνες.

Θα τολμήσει επιτέλους η κυβέρνηση να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες της, να δει τις αλήθειες και να θέσει στο επίκεντρο της προσοχής της το πραγματικό συμφέρον της δημόσιας εκπαίδευσης και των παιδιών μας;