ΔΗΚΟ: Η νομοθεσία προστασίας της πρώτης κατοικίας πρέπει να έχει «δόντια»

Στόχος να μην οδηγηθούμε σε νέα οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία
Η εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ σε σημερινές της δηλώσεις για το θέμα της “πρώτης κατοικίας” δήλωσε:

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα και στο χρονοδιάγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενημέρωσε για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με επιστολή του προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αναμένουμε, ωστόσο, από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, να τηρήσουν τη δέσμευση τους και εντός του περιθωρίου των 30 ημερών να κατατατεθεί συγκεκριμένη νομοθεσία με “δόντια”, η οποία πράγματι κατά τρόπο αποτελεσματικό να προστατεύει την πρώτη κατοικία στη βάση ορθολογιστικών κριτηρίων και όχι τις επαύλεις των εκατομμυρίων.

Εν αναμονή της υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων, το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει συγκεκριμένο οδικό χάρτη, δηλαδή:

1. Επαναδιαπραγμάτευση των πτυχών του μνημονίου, που αφορούν στον ορισμό των μή εξυπηρετούμενων δανείων και αποκατάσταση των εγκληματικών παραδοχών, που αποδέχθηκε ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, που εκτίναξαν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων στα 27 δις ευρώ.

2. Αναβάθμιση των εξουσιών του Διαμεσολαβητή, έτσι ώστε να έχει πραγματικές εξουσίες επιβολής αποφάσεων.

3. Θεσμοθέτηση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας που θα προβλέπει και τους κανόνες διαπραγμάτευσης μεταξύ τραπεζών και δανειζομένων κατά τις αναδιαρθρώσεις δανείων.