ΔΗΚΟ: Η ανάδειξη Τατάρ επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας

Η ανάδειξη Τατάρ επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας στα κατεχόμενα, αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς

Οι παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, δεν παύουν να έχουν πολιτική σημασία καθώς καταγράφουν την τάση ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στους έποικους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις: κανένας Τουρκοκύπριος πολιτικός δεν καθορίζει τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Αντίθετα, για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ο καθοριστικός ρόλος και ο απόλυτος έλεγχος της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται μάλιστα, ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στις παράνομες «εκλογές» έγινε σε μια περίοδο που,

  • διαπιστώνουμε τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη ένταση, που προκαλεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο
  • ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες εποικισμού της περίκλειστης, κατεχόμενης Αμμοχώστου
  • η Τουρκία αναφέρεται όλο και πιο συχνά σε «λύση δύο κρατών»

Επομένως, η ανάδειξη Τατάρ στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, προστίθεται σε ένα σκηνικό που, είτε φανερώνει, είτε διευκολύνει τις κακές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι για να φτάσουμε σε μια σωστή λύση του Κυπριακού, αυτό που απαιτείται είναι αλλαγή στάσης και υποχωρήσεις από πλευράς της Τουρκίας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να εφαρμόσουμε μια νέα διεκδικητική στρατηγική, η οποία θα προκαλεί πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία και την τουρκική πλευρά και θα αποτρέπει τους τουρκικούς διχοτομικούς σχεδιασμούς.