ΔΗΚΟ: Η Άγκυρα τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις

Επιβάλλονται ουσιαστικές ενέργειες αποτροπής τετελεσμένων

Την ώρα που οι δύο διαπραγματευτές επέστρεφαν από τα «επιμορφωτικά» σεμινάρια στη Νότια Αφρική, η Άγκυρα επιχείρησε προκλητικά να δώσει υπόσταση στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους του 2011, για καθορισμό υφαλοκρηπίδας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Δυστυχώς, η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την ερμηνεία της για το κατάλοιπο εξουσίας στους Τουρκοκύπριους στη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου και ανασύρει από το συρτάρι μια παράνομη συμφωνία του 2011. Η προκλητική αυτή ενέργεια της τουρκικής πλευράς, προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των προκλητικών της ενεργειών το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως η απαίτηση Έρογλου για παραμονή των εποίκων, οι συναντήσεις αξιωματούχων του ψευδοκράτους στο Λευκό Οίκο και με ξένες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι συνεχείς παραβιάσεις της ΑΟΖ από το Μπαρμπάρος. Δυστυχώς, διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία αξιοποιεί τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις.

Αντί η κυβέρνηση να περιορίζεται μόνο σε καταδικαστικού χαρακτήρα δηλώσεις για την κίνηση της Άγκυρας, οφείλει να προβεί σε ουσιαστικές ενέργειες, προειδοποιώντας τα Ηνωμένα Έθνη και την τουρκική πλευρά ότι μετά από τέτοιου είδους ιταμές προκλήσεις, παράνομες ενέργειες και απειλές δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει στην εφημερίδα “Καθημερινή” ότι “παραβίαση της ΑΟΖ, ίσον τέλος διαλόγου”.

Δυστυχώς, πλέον δεν μιλάμε μόνο για παραβίαση της ΑΟΖ αλλά για σωρεία προκλήσεων που τινάζουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις.