ΔΗΚΟ για όρους αναφοράς: Δυστυχώς για τον κ. Χριστοδουλίδη, τα γεγονότα τον διαψεύδουν

Δυστυχώς για τον κ. Χριστοδουλίδη, τα γεγονότα τον διαψεύδουν, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ για το Κυπριακό και τους όρους αναφοράς

Αυτολυσια η ανακοίνωση:

Κατανοητή η προσπάθεια του Υπουργού Εξωτερικών να καλύψει τον πολιτικό του προϊστάμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη νέα υποχώρηση, υπαναχώρηση και αναίρεση των δικών διακηρύξεων, σε σχέση με το πλαίσιο Γκουτέρεζ της 30ης Ιουνίου 2017 και τη συμπερίληψη του στους υπό διαμόρφωση όρους αναφοράς, αλλά τα γεγονότα διαψεύδουν τον κ. Χριστοδουλίδη.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2019, σε δηλώσεις του σε εκδήλωση της εφημερίδας Πολίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Το έγγραφο της 30ης Ιουνίου κατατέθηκε από τον Έσπεν Άιντε ως άτυπο έγγραφο και δυστυχώς δεν απεικόνιζε εκείνα τα οποία στις 30 Ιουνίου – είναι 1η Ιουλίου κατ’ ακρίβεια, αλλά λέγεται 30η Ιουνίου – κατά το βράδυ είπε ο ΓΓ και καθόρισε ως πλαίσια μέσα στα οποία έπρεπε να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις. Τόσο εμείς δια τηλεμηνύματος του Διαπραγματευτή κ. Μαυρογιάννη, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι διαμαρτυρήθηκαν ότι το έγγραφο που παρέδωσε ο Άιντε δεν ανταποκρίνετο στην πραγματικότητα ή δεν απέδιδε τις ακριβείς θέσεις του ΓΓ».

Στις 17 Φεβρουαρίου 2019, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πολίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Το θέμα είναι εάν και κατά πόσον, με βάση ένα ασαφές έγγραφο που δεν αποδίδει τα όσα ο ΓΓ του ΟΗΕ θεώρησε ως τα έξι σημαντικά θέματα, μπορούν να καταρτιστούν οι όροι αναφοράς. Θα είναι ελλειμματικοί. Έχει σημασία η 4η Ιουλίου, γιατί εκεί βασίζονταν και οι προτάσεις που υπέβαλα στις 5 Ιουλίου».

Στις 3 Μαρτίου 2019, σε ομιλία του προς μέλη της παροικίας του Λονδίνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Και άλλο είναι η παράμετρος που έλεγε ότι πρέπει να καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και το επεμβατικό δικαίωμα και άλλο είναι να αναφέρεται στο έγγραφο που ετοίμασε ο κ. Άιντε ότι καταργείται το δικαίωμα της επέμβασης ως εάν να θέλει να αφήσει να εννοηθεί -και σαφώς συμπεραίνεται εκ του κειμένου- ότι παραμένουν οι εγγυήσεις αλλά δεν έχουν δικαίωμα επέμβασης. Όπως και το άλλο: ο ΓΓ μίλησε για ‘‘rapid reduction’’, για δραστική μείωση των στρατευμάτων από την πρώτη μέρα για να φτάσουμε σύντομα στους αριθμούς που πρόβλεπαν οι συνθήκες του ‘60 και να αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν για πόσο με ρήτρα τερματισμού ή αναθεώρησης και άλλο είναι να γράφει ότι τα θέματα του στρατού θα εξεταστούν σε επίπεδο πρωθυπουργών των εγγυητριών δυνάμεων».

Από την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, ημερομηνίας 4 Μαρτίου 2019, για την ομιλία του κ. Αναστασιάδη προς μέλη της παροικίας του Λονδίνου, σημειώνουμε το εξής:

Προσθέτοντας ότι είναι και πολλά αλλά που δυστυχώς έχουν διαστρεβλωθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ευτυχώς κάποιοι μερίμνησαν και κράτησαν λεπτομερή πρακτικά της πρωινής συνάντησης της 4ης Ιουλίου που αντικρούουν το «απαράδεκτο» έγγραφο που παρουσίασε ο κ. Άιντε.

Αποδεικνύεται λοιπόν πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αναθεμάτισε το πλαίσιο Γκουτέρεζ της 30ης Ιουνίου 2017 και δημόσια.

Το ερώτημα είναι:

• Γιατί, λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο της διάσκεψης στο Crans Montana, στις 18 Ιουλίου 2017, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, αποδέχτηκε το πλαίσιο Γκουτέρεζ της 30ης Ιουνίου 2017, αναφέροντας, «Την 30η Ιουνίου, μετά και τη συζήτηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο κ. Γκουτέρεζ έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για να υπάρξει πρόοδος στα έξι σημεία»;

• Προς τι η όλη κοροϊδία πέραν των δύο ετών, για χαμένα πρακτικά της 4ης Ιουλίου 2017 και άλλο πλαίσιο Γκουτέρεζ;

• Γιατί δεν παρέμεινε στην πρώτη του αντίδραση επί του πλαισίου Γκουτέρεζ της 30ης Ιουνίου 2017, στο οποίο αναγράφεται χειρόγραφα «Το πρακτικό Άιντε που απορρίφθηκε ως μη ορθό»;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεικνύεται αναξιόπιστος έναντι του λαού και αυτό ο κ. Χριστοδουλίδης δεν μπορεί να το καλύψει με διαψεύσεις.