ΔΗΚΟ για τουρκική προκλητικότητα: Κεντρικός άξονας των ενεργειών μας πρέπει να είναι η διεκδικητικότητα

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς για τις τουρκικές προκλήσεις, κάνει λόγο για τα τρία «κλειδιά» για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην  Αν. Μεσόγειο, με κύριο άξονα τη διεκδικητικότητα

Η δήλωση:

Η αποθράσυνση της Τουρκίας και η κλιμάκωση της πολεμικής της ρητορικής χρήζουν στρατηγικής αντιμετώπισης η οποία περνά μέσα από την προάσπιση και την περαιτέρω ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τρία είναι τα «κλειδιά» για τη διαχείριση της τουρκικής επιθετικότητας:

1. Η επιμονή και ενίσχυση των προσπαθειών για επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Άγκυρας για τις πειρατικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένουμε από την κυβέρνηση, να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα που της παρέχονται και να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο πρόκλησης πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία.

2. Η διεύρυνση και εμβάθυνση των συμμαχιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ αλλά και η αναζωογόνηση των πολύ φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία. Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε αποτελεί η αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας, μέσω της σύστασης και λειτουργίας ενός Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής.

3. Την ίδια ώρα η ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απολύτως απαραίτητη.

Κεντρικός άξονας των ενεργειών μας πρέπει να είναι η διεκδικητικότητα.

Ως βάση αρχής, η νομιμότητα είναι με το μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς τα θεμέλια ετέθησαν το 2004 όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όλοι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας για τον ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας, πρέπει να αποτραπούν.