ΔΗΚΟ για τουρκικές προκλήσεις: Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες

Εάν δεν επιδείξουμε αποφασιστικότητα έναντι της παρανομίας της Τουρκίας, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τις «γκρίζες ζώνες» και θέτουμε σε σοβαρό κίνδυνο τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, τόνισε σε γραπτή ανακοίνωση το Δημοκρατικό κόμμα.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η κλιμάκωση της τουρκικής παρανομίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδεικνύει ότι η Τουρκία, μέχρι στιγμής, έχει αψηφήσει τις προειδοποιητικές αποφάσεις των ανώτατων ευρωπαϊκών οργάνων, για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες της.

Η έλευση και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, οι παράνομες πτήσεις μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας και ο παράνομος ελλιμενισμός τουρκικού υποβρυχίου στην κατεχόμενη Κερύνεια, δεικνύουν ότι οι λεκτικές καταδίκες και οι εξαγγελίες για λήψη μέτρων, δεν αρκούν.

Για να αισθανθεί η Τουρκία πραγματικό κόστος, πολιτικό και οικονομικό, το οποίο ενδεχομένως να την αναγκάσει να τερματίσει την παρανομία της στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλεται να προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων κατά της Άγκυρας και η υιοθέτηση τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Καλούμε την κυβέρνηση, όπως άμεσα αναλάβει πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα ενόψει των συνεδριάσεων των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων, για πρόκληση πραγματικού κόστους στην Τουρκία και αναχαίτιση της επιθετικής της συμπεριφοράς.

Σημειώνουμε, ότι το θέμα των μέτρων κατά της Τουρκίας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη των δύο πιο πάνω ευρωπαϊκών οργάνων.

Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντιστάσεις μας και τη βούληση μας να αντιδράσουμε στην έκδηλη παρανομία.

Εάν δεν επιδείξουμε αδιαμφισβήτητη αποφασιστικότητα, αποδεχόμαστε τις «γκρίζες ζώνες», που θέλει να επιβάλει η Τουρκία και θέτουμε σε σοβαρό κίνδυνο τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς.