ΑΚΕΛ: Για να έχουν νόημα οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, χρειάζεται να γίνουν επιτέλους ξεκάθαρες τοποθετήσεις

Για να έχουν νόημα οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν επιτέλους ξεκάθαρες τοποθετήσεις, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Αυτούσια η δήλωση:

Με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα «Καθημερινή» για αναμενόμενη επανέναρξη συνομιλιών, θέλουμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να πειστεί από τις δύο πλευρές για να αποδεχθεί να αρχίσει μια διαδικασία που να έχει νόημα και προοπτική κατάληξης. Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα. Ζήτησε οι πλευρές να αποδεχθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση σε δυο τραπέζια, ένα για την ασφάλεια και ένα για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Στόχος, η κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη στα έξι βασικά θέματα, κάτι που ουσιαστικά θα σημαίνει αντίστροφη μέτρηση για λύση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, αυτό δεν έγινε ποτέ και είναι καιρός να γίνει τώρα.

Για να έχουν νόημα οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν επιτέλους ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Χρειάζεται επίσης να σταματήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να λέει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε να συζητηθούν νέες ιδέες. Τις νέες ιδέες, ήταν η πλευρά μας που τις έβαλε στο τραπέζι και αναμενόμενα, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τις δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους σχετικά με τις όποιες νέες ιδέες, με την αίσθηση του επείγοντος και μετά να απευθυνθούν στον ίδιο.

Αυτό που έχει σίγουρα αποδειχθεί, είναι ότι η προσπάθεια για συζήτηση και συμφωνία όρων αναφοράς, η οποία θα περιλάμβανε υποτίθεται και τις νέες ιδέες, έχει αποτύχει παταγωδώς και πρέπει να εγκαταλειφθεί. Το μόνο που έχει επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο είναι η διαιώνιση της στασιμότητας με αποτέλεσμα την προώθηση του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας για διχοτόμηση.

Μοναδικός δρόμος για ανατροπή αυτού του στόχου, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Απαραίτητη, βέβαια προϋπόθεση προς τούτο, είναι ο τερματισμός των Τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, εάν το προεδρικό πράξει τα δέοντα, το πρόβλημα θα το έχει η Τουρκία.