ΔΗΚΟ: Γιατί η προετοιμασία «νομοσχεδίων της λύσης», γίνεται στα κρυφά;

Γιατί η προετοιμασία «νομοσχεδίων της λύσης», γίνεται στα κρυφά και χωρίς να ενημερώνονται οι πολίτες, τους οποίους αφορά η λύση του Κυπριακού, διερωτάται σε γραπτή ανακοίνωση το Δημοκρατικό κόμμα:

“Πέρα από την πτυχή της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, η οποία διερευνάται από τον Γενικό Ελεγκτή, εγείρονται σημαντικά πολιτικά ερωτήματα από την προετοιμασία «νομοσχεδίων της λύσης», χωρίς την παραμικρή δημόσια διαβούλευση ή και ενημέρωση.

1. Γιατί αυτή η προετοιμασία γίνεται στα κρυφά και χωρίς να ενημερώνονται οι πολίτες τους οποίους αφορά η λύση του Κυπριακού;
2. Γιατί αυτή η προετοιμασία γίνεται στα κρυφά και χωρίς να ενημερώνονται οι αντιπρόσωποι του λαού στη Βουλή, για το περιεχόμενο αυτών των νομοσχεδίων;
3. Με βάση ποιο πλαίσιο λύσης και ποια συμφωνία και ποιες παραμέτρους του κυπριακού ετοιμάζονται αυτά τα νομοσχέδια λύσης;
4. Οφείλουν οι διαπραγματευτές μας να μας ενημερώσουν, αν αυτά τα νομοσχέδια που σήμερα ετοιμάζονται, αποτελούν τις «λεπτομέρειες» που θα καλυφθούν μετά από τη σύναψη της ενδιάμεσης «στρατηγικής συμφωνίας» που οραματίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία έκθεση του για το Κυπριακό.

Τονίζεται πως τέτοιες «λεπτομέρειες» που καλούνται να καλύψουν τα προετοιμαζόμενα (χωρίς δημόσια διαβούλευση) νομοσχέδια, είναι μεταξύ άλλων:

o Το Σύνταγμα της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας
o Οι «οργανικοί νόμοι» της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας
o Οι ομοσπονδιακοί νόμοι της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας
o Πως θα εφαρμόζονται οι ομοσπονδιακοί νόμοι
o Πως θα υιοθετούνται «συνταγματικοί νόμοι»
o Πως θα παραχωρείται η «εσωτερική ιθαγένεια» στα κρατίδια
o Ποιοι θα είναι οι ομοσπονδιακοί νόμοι για την παραχώρηση ιθαγένειας του νέου κράτους
o Πως θα παραχωρείται άσυλο ή/και ιθαγένεια σε αλλοδαπούς
o Πως θα λειτουργούν οι εταιρείες του νέου κράτους
o Πως θα λειτουργούν οι τράπεζες του νέου κράτους
o Πως θα καταβάλλονται οι δημόσιες προσφορές
o Πως θα επιβάλλεται ομοσπονδιακά ο ΦΠΑ
o Πως θα καθορίζεται ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός
o Ποιοι θα είναι οι ομοσπονδιακοί νόμοι για την εξερεύνηση και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων του νέου κράτους
o Πως θα διορίζονται και θα προάγονται οι ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι
o Πως θα καθορίζονται οι διεθνείς σχέσεις του νέου κράτους μέσω ομοσπονδιακών νόμων
o Πως θα καθορίζονται οι σχέσεις μας με την ΕΕ μέσω ομοσπονδιακών νόμων

Όλα τα πιο πάνω δεν είναι κατά την άποψη μας «λεπτομέρειες»…

Τονίζεται πως κανένα από τα πιο πάνω νομοσχέδια δεν έχει δοθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, πάρα το ότι η εν λόγω επιτροπή τα έχει ζητήσει εδώ και καιρό.

Τονίζεται επίσης πως όλα τα πιο πάνω ζητήματα φαίνεται πως θα αποφασιστούν, χωρίς καμία δημόσια διαβούλευση, από μια μικρή ομάδα διορισμένων δικηγόρων και στο τέλος αυτής της σκοτεινής και αδιαφανούς διαδικασίας, θα κληθεί να τοποθετηθεί συνολικά ο λαός μας, αν αποδέχεται όλες τις πιο πάνω νομοθεσίες ή καμία από αυτές.

Χωρίς δικαίωμα αλλαγής ή τροποποίησης.

Εξόφθαλμα, η πιο πάνω διαδικασία αποτελεί προκλητική παραγκώνιση των αρχών της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας.

Προφανώς ο λόγος της μυστικότητας και της αδιαφάνειας που παρατηρείται οφείλεται στο φόβο και την ανασφάλεια όλων εκείνων που φοβούνται την ενημέρωση του λαού μας.

Καλούμε τους διαπραγματευτές μας να ενημερώσουν τον λαό για όλα τα πιο πάνω κρίσιμα ζητήματα, καθώς η λύση του Κυπριακού δεν αφορά μόνο την Επίτροπο Νομοθεσίας και τους δικηγόρους της, αλλά όλους τους ε/κ. “