Δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά στα σχολεία της Αυστραλίας

 

Η απόφαση της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικού Προγράμματος Διδασκαλίας Γλωσσών της Αυστραλίας (ACARA) αφορά όλους τους μαθητές και όχι μόνο τους ελληνικής καταγωγής. Η ελληνική γλώσσα συμπεριλαμβάνεται ως δεύτερη γλώσσα στο εθνικό πρόγραμμα  για το δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Η απόφαση αποτελεί την αίσια κατάληξη προσπαθειών της ομογένειας και των εκπαιδευτικών της φορέων.  Ο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης, Βασίλειος Γκόκας  είχε τονίσει  στην Επιτροπή ACARA  τη σημασία ανάπτυξης της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, καθώς αποτελεί βασικό τομέα μάθησης και βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μαθητών.

Η αξία της Νέας Ελληνικής είναι ένα επιπλέον εφόδιο για όλους τους μαθητές της Αυστραλίας , είχε επισημάνει ο κ. Γκόκας , που θα κατευθυνθούν στις Κλασικές Σπουδές, Βιβλικές Σπουδές, Ιατρική, Φαρμακολογία κ.ά. ,είχε επισημάνει ο κ. Γκόκας . Παράλληλα, η εκμάθησή της θα διορθώσει τη λανθασμένη αντίληψη, ότι είναι διαθέσιμη μόνο για μαθητές ελληνικής καταγωγής.

Ήταν κάποιοι από τους λόγους που δέχθηκε η επιτροπή ACARA και προχώρησε στην απόφαση η οποία ανοίγει νέες, θετικές προοπτικές για την ελληνική γλώσσα στο αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα.