ΔΕΟΚ: Πλήρη διασφάλιση των ταμείων προνοίας

Την πλήρη διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων «απαιτεί» η ΔΕΟΚ, εκφράζοντας μετά και από τη συνάντηση της χθες με τον Υπουργό Οικονομικών, «την ανησυχία της γιατί από τις μέχρι σήμερα ενέργειες και σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν διασφαλίζονται πλήρως τα Ταμεία Προνοίας που βρίσκονται στις τράπεζες Λαϊκή και την Κύπρου».

«Η σκέψη της κυβέρνησης για έστω και μερικό κούρεμα των χρημάτων των μελών των Ταμείων Προνοίας βρίσκεται σε αντίθεση με την δέσμευση  του Προέδρου Δημοκρατίας και της κυπριακής Βουλής» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΕΟΚ.

Προσθέτει επίσης ότι «καταγγέλλει την απόφαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να εξαιρέσει από το κούρεμα κυβερνητικές και άλλες καταθέσεις χωρίς να συμπεριλάβει και τα Ταμεία Προνοίας».

«Η ενέργεια του Διοικητή είναι απαράδεκτη εφόσον δεν επιδείχθηκε η ίδια ευαισθησία προς τις αποταμιεύσεις χιλιάδων εργαζομένων που βρίσκονται σε Ταμεία Προνοίας. Τα Ταμεία Προνοίας δεν είναι ούτε επενδύσεις ούτε ανασφάλιστες καταθέσεις εφόσον σ’ αυτά βρίσκονται κατατεθειμένες ασφαλιστικές αποταμιεύσεις χιλιάδων εργαζομένων που αντιπροσωπεύουν τον μόχθο μιας ολόκληρης ζωής» αναφέρει.

Η Ομοσπονδία υποδεικνύει δε ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη για λανθασμένες αποφάσεις  παραλήψεις και εγκληματικά κερδοσκοπικά παίγνια που οδήγησαν την οικονομία στην κατρακύλα και την καταστροφή και πω δεν είναι δυνατό να τους υφαρπάζονται με συνοπτικές διαδικασίες τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία για να σωθούν οι αμαρτωλές τράπεζες.

Υπενθυμίζει δε πως τα Ταμεία Προνοίας σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο αποτελούν σημαντικό πυλώνα κοινωνικής προστασίας και τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να τα προστατεύουν και να τα στηρίζουν.

Η ΔΕΟΚ απαιτεί τέλος από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να τηρήσει την δέσμευση της για πλήρη διασφάλιση των επηρεαζόμενων Ταμείων Προνοίας. «Ταυτόχρονα αναμένουμε από τα κόμματα τα οποία πήραν απόφαση τιμής για πλήρη κατοχύρωση των ταμείων να τηρήσουν την υπόσχεση τους και να διαδραματίσουν το ρόλο που τους αναλογεί» προσθέτει.