Δεν τερματίστηκε η συμφωνία διπλής φορολογίας Κύπρου – Ινδίας

Η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Κύπρου και της Ινδίας δεν έχει τερματιστεί, ξεκαθαρίζει με σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδικής Δημοκρατίας, αναφέρει ανακοίνωση,  έχει εκδώσει δελτίο Τύπου την 1η Νοεμβρίου 2013, δηλώνοντας ότι έχει λάβει την απόφαση να θεωρήσει την Κύπρο ως κοινοποιηθείσα περιοχή δικαιοδοσίας (notified jurisdictional area) με βάση το Άρθρο 94(Α) της Φορολογικής της Νομοθεσίας-Income Tax Act, 1961.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδικής Δημοκρατίας, προσθέτει, έχει λάβει το πιο πάνω μονομερές μέτρο θεωρώντας  ότι, κατά την άποψη του, οι παρεχόμενες πληροφορίες από τις Αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με την υπάρχουσα Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας δεν ικανοποιούν επαρκώς τα ερωτήματα των Αρχών της Ινδικής Δημοκρατίας.

Κρίνεται σκόπιμο, συνεχίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, να διευκρινιστεί  ότι, η Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει τερματιστεί.

Δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι η Κύπρος αποδίδει εξέχουσα σημασία στην εφαρμογή των συμβατικών υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις Διμερείς και Διεθνείς Συμφωνίες και σεβόμενη το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων της με την Ινδική Κυβέρνηση, η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Ινδική Κυβέρνηση και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διευκρινίσει και επιλύσει  την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και έχει άμεσα επηρεάσει τους επιχειρηματικούς κύκλους των δύο χωρών.

Είναι θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι οποιεσδήποτε διαφορές και σημεία που χρήζουν διευκρίνησης μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων Αρμοδίων Αρχών, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί να λάβουν χώρα τον Νοέμβριο του 2013.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τη δέσμευση της για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση της Ινδικής Δημοκρατίας, με στόχο την ολοκλήρωση της μακρόχρονης εκκρεμούσας αναθεώρησης της  Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση του.