Δεν προβλέπετε να μεταβεί στην Κορεατική Χερσόνησο ο Τραμπ

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν προβλέπεται να μεταβεί στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, διευκρίνισε πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. “Ο πρόεδρος πιθανότατα θα επισκεφθεί το στρατόπεδο Χάμφρεϊς και θα είναι δύσκολο να βρει τον χρόνο να κάνει και τα δύο”, σημείωσε.

Παράλληλα, ο Τραμπ θα επισκεφθεί τη Σεούλ στις 7 και 8 Νοεμβρίου, σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο με αφορμή τις πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και την ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ του ιδίου και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας για να χαιρετίσει “τη συμμαχία και τη φιλία” της Ουάσινγκτον με τη Σεούλ και αναμένεται ότι θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις της στη Βόρεια Κορέα.

Τα τελευταία 30 χρόνια οι περισσότεροι προκάτοχοί του, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Ου. Μπους και ο Μπιλ Κλίντον, επισκέφθηκαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Παρά την ονομασία της αυτή, η ζώνη –”μια από τις τρομακτικότερες περιοχές του κόσμου”, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Μπιλ Κλίντον– είναι ίσως η πιο στρατιωτικοποιημένη μεθόριος στον κόσμο. Πρόκειται για μια λωρίδα πλάτους 4 χιλιομέτρων και μήκους 248, που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Σεούλ και είναι διάσπαρτη με ναρκοπέδια, ηλεκτροφόρους φράχτες και αντιαρματικές τάφρους.

Περισσότερα από 60 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53) οι δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν υπογράψει ακόμη συνθήκη ειρήνης δεν έχουν υπογράψει ακόμη συνθήκη ειρήνης.