Δεν “κουρεύονται” οι καταθέσεις κάτω των 100,00

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πλήρως εγγυημένες από την κοινοτική νομοθεσία.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια με γραπτή δήλωσή του, διέψευσε κατηγορηματικά ότι επιτρέπεται ή υπάρχει οποιοδήποτε «παραθυράκι» για «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων (μέχρι 100.000 ευρώ).

Ο εκπρόσωπος στη δήλωσή του αναφέρει ότι «όπως ξεκάθαρα φαίνεται από την απάντηση του κ. Αλμούνια στην ερώτηση ευρωβουλευτή (σ.σ. του κ. Χουντή του ΣΥΡΙΖΑ), οι σημερινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων.

Οι καταθέσεις, τόσο οι ασφαλισμένες (κάτω των 100.000 ευρώ), όσο και οι ανασφάλιστες (άνω των 100.000 ευρώ) εξαιρούνται σήμερα από τον επιμερισμό των βαρών που πρέπει να έχει γίνει, προτού οι τράπεζες ζητήσουν κρατική ενίσχυση».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η προωθούμενη νομοθεσία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση πάλι εξαιρεί ρητώς από οποιοδήποτε «κούρεμα» τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που θα καλύπτονται από τα ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων, και δεν θα συμμετέχουν σε διασώσεις τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος Επίτροπος για την ενιαία αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, χαιρέτησε σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης για την τραπεζική ενοποίηση.

Τα δύο θεσμικά όργανα συμφώνησαν να επισπεύσουν από το 2018 στο 2016, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διάσωση προβληματικών τραπεζών με ίδια μέσα (bail-in), διασφαλίζονται πλήρως οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ θα συνεισφέρουν στη διάσωση οι μεγαλύτεροι καταθέτες, άλλα όχι πρώτοι.
Πρώτοι σε μια εξυγίανση με ίδια μέσα θα συνεισφέρουν οι μέτοχοι του υπό εξυγίανση ιδρύματος, ενώ θα ακολουθούν οι πιστωτές. Οι μεγάλοι καταθέτες θα συνεισφέρουν, αλλά θα προβλεφθεί μια ιδιαίτερη μεταχείριση για τα φυσικά πρόσωπα και τις ΜΜΕ, ώστε σε πολλές περιπτώσεις η συνεισφορά τους να έπεται αυτής των εθνικών και του ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης, αλλά και των εθνικών ταμείων εγγύησης των καταθέσεων.

Από το «κούρεμα» θα εξαιρούνται οι εγγυημένες από την κοινοτική νομοθεσία καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, οι εξασφαλισμένες υποχρεώσεις, οι υποχρεώσεις με αρχική διάρκεια μικρότερη του ενός μηνός, καθώς και υποχρεώσεις σε εργαζόμενους, σε εμπορικούς πιστωτές και προμηθευτές, σε σχέση με την παροχή στο ίδρυμα αγαθών και υπηρεσιών απαραίτητων για την καθημερινή λειτουργία του, όπως είναι οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και η ενοικίαση, η συντήρηση και η φροντίδα των χώρων.