Δεν κατάφερε να καταργήσει το Obamacare ο Τραμπ

Δεν κατάφεραν να καταργήσουν το Obamacare οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία κάτι που προκάλεσε νέα ερωτηματικά για τη θετική πολιτική δυναμική τους, ως προς την υλοποίηση της προεκλογικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποστήριξη για την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δεν είχε αρκετή υποστήριξη από τους Γερουσιαστές. Σύμφωνα με δηλώσεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων αποφασίστηκε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα ψηφοφορία, ενώ μετα την Κυριακή η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς εκπνέει η προθεσμία εφαρμογής της ειδικής διαδικασίας που επέτρεπε την ψήφισή του με 50 ψήφους, χωρίς την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

«Δεν έχουμε χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής, Ρον Τζόνσον, που ήταν από τους υποστηρικτές της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Γερουσιαστών, Μπιλ Κάσιντι και Λίντσεϊ Γκράχαμ, μαζί με τον Γερουσιαστή, Ντιν Χέλερ, για την κατάργηση του Obamacare.

Υπό την τελευταία αρνητική εξέλιξη, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν μία βασική προεκλογική τους δέσμευση, αλλά και να επιτύχουν μία εσωτερική πολιτική επιτυχία στην Γερουσία. Έτσι, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθειά τους για τη διατήρηση του πολιτικού ελέγχου της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018.