Δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί – Στον αέρα και το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε το Eurogroup που επιβεβαίωσε την μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί από όταν επέστρεψαν από την Αθήνα, πάγωσε την επιστροφή τους στην Αθήνα και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.
Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε μετά την λήξη της συνεδρίασης πως «πολύ δουλειά και πρόοδος έχει γίνει, ακόμα υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα» και πρόσεθεσε πως συμφώνησαν κατά την διάρκεια της συνάντησης πριν το Eurogroup με τον Τσακαλώτο και τους θεσμούς «οι συζητήσεις να εντατικοποιηθούν τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες». Εκείνο βέβαια που προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα ήταν ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε αβέβαιος για το κατά πόσο θα έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μέχρι το επόμενο Euorgroup στις 7 Απριλίου κάτι που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες ελιγμών της κυβέρνησης.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των θεσμών και τον πρόεδρο του Eurogoup Ντάισελμπλουμ.
O Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του υποστήριξε ότι όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση, «τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε κάποια συμφωνία». Υπογράμμισε την ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» και πρόσθεσε πως: « Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έκανε πράγματα, τώρα χρειάζονται και άλλες προσπάθειες. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αυτή η κυβέρνηση με τη φιλική δική μας πίεση, έχει προχωρήσει. Είναι σημαντικό σήμερα να στείλουμε το σήμα ότι προχωράμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε ακόμη.
Τέλος o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε, χαμήλωσε τις προσδοκίες για την συνάντηση λέγοντας πως δεν θα είναι «ιδιαίτερη», αλλά τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, αλλά θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε. Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει και νωρίτερα, ωστόσο, θα προχωρήσουμε στην επίλυσή του.