Δεν αρκεί μια συγγνώμη για τα τραπεζικά σκάνδαλα

Η ΣΕΚ δήλωσε ότι δεν είναι αρκετή μια συγγνώμη για τα τραπεζικά σκάνδαλα, ενώ επείγει η τεκμηριωμένη κάθαρση και τιμωρία.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστη Χασάπη και του Διευθύνοντα Συμβούλου Τζον Χούρικαν κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του συγκροτήματος, προσθέτοντας ότι έγιναν «σημαντικές και εξαιρετικές ομολογίες».

«Είναι καλοδεχούμενες με την υποσημείωση πως μια μόνο συγγνώμη δεν είναι αρκετή. Στη νέα τάξη πραγμάτων που ζούμε πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να αποκτήσουμε ένα αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα» αναφέρει η ΣΕΚ.

Καλεί εξάλλου την Πολιτεία να βρει τους τρόπους και τους μηχανισμούς που θα προστατεύσει τον απλό πολίτη «από επικίνδυνες και λανθασμένες τραπεζικές τακτικές και πολιτικές,.

Η Κεντρική Τράπεζα, προστίθεται, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει με σοβαρότητα και αυστηρότητα τον εποπτικό της ρόλο.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί το ύψιστο αγαθό της ιδιοκατοίκησης και ιδιαίτερα η πρώτη κατοικία, καθώς και να βρεθούν τρόποι για σημαντική μείωση των δανειστικών επιτοκίων και αύξηση της ρευστότητας.

«Πρέπει όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να επισπεύσουν τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου ανήκουν», καταλήγει η ανακοίνωση.