Δεκαέξι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην Κύπρο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις 06:00 της 21ης Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι και τις 06:00 της 22ης Σεπτεμβρίου 2017 ανταποκρίθηκε σε 29 κλήσεις για βοήθεια, δεκαέξι πυρκαγιές, δώδεκα ειδικές εξυπηρετήσεις και σε μία ψευδή κλήση.

Η ώρα 09:13 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε βοηθητική κουζίνα στην οδό Αντρέα Χρυσοστόμου, στην Πάφο. Ανταποκρίθηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Πάφου με δύο πυροσβεστικά οχήματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 09:35. Η πυρκαγιά ήταν σε ηλεκτρική συσκευή (ψυγείο νερού) και επεκτάθηκε σε όλη την κουζίνα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκε τυλιχτήρας νερού από το νερό των πυροσβεστικών οχημάτων και αναπνευστικές συσκευές. Οι ένοικοι απουσίαζαν από την οικία. Έγινε διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε λόγω βραχυκυκλώματος ηλεκτρικής συσκευής (ψυγείο νερού).

Η ώρα 13:20 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και δέντρα στη περιοχή «Λαόνα» του χωριού Δρούσια. Ανταποκρίθηκαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Ταμείο Θήρας και το Τμήμα Δασών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν εκμισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα πυρόσβεσης. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 15:07, αφού κατέκαυσε έκταση περίπου επτά εκταρίων. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Η ώρα 20:10 λήφθηκε κλήση για πυρκαγιά στη περιοχή «Άγιος Ακίνδυνος», δυτικά του χωριού Κυβίδες. Η πυρκαγιά ήταν σε δύσβατη και απροσπέλαστη περιοχή σε ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση και αριθμό δέντρων. Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Ανταποκρίθηκαν Πυροσβεστική Υπηρεσία με έντεκα πυροσβεστικά οχήματα με 38 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών οι οποίοι συντόνιζαν το έργο της πυρόσβεσης.

Επίσης, το έργο της πυρόσβεσης ενίσχυσαν μία φορητή πυροσβεστική μονάδα από το Ταμείο Θήρας, καδενοφόρο όχημα για διάνοιξη αντιπυρικών λωρίδων και ένα βυτιοφόρο όχημα της Επαρχιακής Διοίκησης. Τέσσερις μεμονωμένες κατοικίες κινδυνεύσαν άμεσα και σε μία περίπτωση έγινε μετακίνηση ενός ηλικιωμένου ατόμου με την οικιακή βοηθό του. Νωρίς το πρωί επιχείρησαν τα δύο εκμισθωμένα ελικόπτερα και σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις ασφάλισαν την περίμετρο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο η ώρα 02:15. Στο μέρος του επεισοδίου παραμένουν επίγειες δυνάμεις για αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων. Το έργο της πυρόσβεσης συντόνιζαν ο Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Βοηθός Διευθυντής Επιχειρήσεων, οι οποίοι βρίσκονταν στο μέρος του επεισοδίου. Η πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση περίπου 75 εκταρίων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται σε συνεργασία με την Αστυνομία.