Δείτε τις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στο κόσμο

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του οργανισμού Gallup, η οποία αξιολόγησε τα συναισθήματα των πολιτών από 148 χώρες, για πρώτη φορά οι δέκα πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο βρίσκονται όλες στη Νότια Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ανάμεσα στη δεκάδα των χωρών που οι κάτοικοί τους ανέφεραν τις περισσότερες αρνητικές εμπειρίες.

Σύμφωνα με την “Παγκόσμια Αναφορά Συναισθημάτων” του Gallup για το 2015*, οι πολίτες της Παραγουάης είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βιώνουν θετικά συναισθήματα σε καθημερινή βάση, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιθέτως, τη χαμηλότερη βαθμολογία στην αναφορά θετικών συναισθημάτων συγκέντρωσαν οι κάτοικοι του Σουδάν.

Δείτε ακόμη: EIU: οι 5 καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις

Πρώτο σκέλος της μελέτης: θετικές εμπειρίες

Η ετήσια δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 153000 ανθρώπους από 148 χώρες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 5 ερωτήματα που αφορούσαν τη μέρα πριν τη μελέτη:

αν ξεκουράστηκαν αρκετά
αν αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό
αν γέλασαν ή χαμογέλασαν
αν βίωσαν πολλή χαρά
αν έμαθαν ή έκαναν κάτι ενδιαφέρον

Οι θετικές απαντήσεις συγκεντρώθηκαν σε έναν “Δείκτη Θετικών Εμπειριών” για κάθε έθνος.

Οι δέκα χώρες με τον υψηλότερο δείκτη θετικών εμπειριών

Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε η Παραγουάη με 89 βαθμούς (άριστα το 100). Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν οι Κολομβία, Εκουαδόρ και Γουατεμάλα με 84 βαθμούς, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Ονδούρα, Παναμάς, Βενεζουέλα, όλες με 82 βαθμούς στην κλίμακα του Gallup.

Στην όγδοη θέση ακολουθούν η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ και η Νικαράγουα με συνολική βαθμολογία 81 βαθμών. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι δέκα (ουσιαστικά) πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Gallup, προέρχονται όλες από τη Νότια Αμερική, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της συγκεκριμένης έρευνας.

Οι χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη θετικών εμπειριών

Από τη μελέτη προέκυψαν και τα αποτελέσματα των χωρών που συγκέντρωσαν τις λιγότερες θετικές απαντήσεις στα πέντε παραπάνω ερωτήματα και επομένως, τον χαμηλότερο δείκτη θετικών εμπειριών για τους κατοίκους τους.

Τελευταία χώρα στη λίστα είναι το Σουδάν, με βαθμό 47, ενώ τη δεκάδα των λιγότερο ευτυχισμένων, κατά μία έννοια, χωρών, συμπληρώνουν, ξεκινώντας από το τέλος, οι Τυνησία (52), Μπαγκλαντές, Σερβία, Τουρκία (54), Αφγανιστάν, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Λιθουανία και Νεπάλ (55).

Capture

Δεύτερο σκέλος της μελέτης: αρνητικές εμπειρίες

Στα πλαίσια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν και σε 5 ακόμα ερωτήματα, τα οποία επίσης αφορούσαν την προηγούμενη ημέρα της μελέτης:

αν βίωσαν ανησυχία
αν βίωσαν άγχος
αν βίωσαν σωματικό πόνο
αν βίωσαν θλίψη
αν βίωσαν θυμό

Οι θετικές απαντήσεις συγκεντρώθηκαν σε έναν “Δείκη Αρνητικών Εμπειριών” για κάθε έθνος.

Οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη αρνητικών εμπειριών

Capture

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Gallup, το Ιράκ είναι η χώρα όπου είναι πιθανότερο οι πολίτες να βιώνουν αρνητικές εμπειρίες σε καθημερινή βάση, με 56 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας ήταν το Ιράν (50) και στη συνέχεια η Καμπότζη (46). Η πεντάδα συμπληρώνεται με τη Λιβερία (45) και το Νότιο Σουδάν (44).

Η εντεκάδα (ισοψηφία στη 10η θέση) κλείνει με την Ουγκάντα (43), την Κύπρο, την Ελλάδα, το Τόγκο (42), τη Βολιβία και τα Παλαιστινιακά εδάφη (41).

Οι χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη αρνητικών εμπειριών

Αντιθέτως, οι 10 χώρες που είναι λιγότερο πιθανό οι πολίτες να βιώσουν αρνητικές εμπειρίες, είναι οι Ουζμπεκιστάν (12), Κίνα, Μονγκολία, Μιανμάρ, Ρωσία, Ταϊβάν (15), Ρουάντα (16), Καζακστάν, Κιργιστάν (17), Τουρκμενιστάν (18).

Σημειώνεται ότι οι χώρες που σημειώνουν το χαμηλότερο σκορ αρνητικών εμπειριών δεν θεωρούνται αυτομάτως ευτυχισμένες, καθώς το πιθανότερο είναι οι πολίτες τους απλά να απαντούν αρνητικά σε όλα τα ερωτήματα (θετικής και αρνητικής φύσης), κάτι που παρατηρείται κυρίως σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως σημειώνει o Gallup.

*Τα στοιχεία της έρευνας αφορούν το 2014