Δείτε τις καλύτερες υπερτροφές του φθινοπώρου

Τώρα το Φθινόπωρο,  οι επιλογές που έχετε όσον αφορά στα φρέσκα προϊόντα της φύσης, δεν έχουν τελειωμό. Και είναι πάντα καλύτερο να προτιμάτε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, καθώς έχουν πιο γεμάτη γεύση και πιθανώς λιγότερα φυτοφάρμακα.

Υπερτροφές, που αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες πρώτες ύλες για μια υγιεινή διατροφή.

Οι  καλύτερες υπερτροφές του φθινοπώρου

Μήλα

Γλυκά ή ξινά, τα μηλα αποτελούν ένα νόστιμο σνακ ωμά ή ένα λαχταριστό πιάτο ψημένα. Προτιμήστε να τα τρώτε με τη φλούδα (τα βιολογικά), η οποία περιέχει τα σημαντικά για την υγεία φλαβονοειδή. Επίσης, τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μας προσφέρουν 4 γρ. διαιτητικών ινών ανά μερίδα.  Το μήλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κυρίως σε βιταμίνη C – που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να αντισταθεί στις ιώσεις που κυκλοφορούν αυτή την εποχή. Επιπλέον, περιέχει τη γνωστή πηκτίνη, ένα πρεβιοτικό που συμβάλλει στην υγεία του γαστρεντερικού.

Σύκα
Αυτό το αποκλειστικά φθινοπωρινό φρούτο αποτελεί μια σίγουρη πηγή φυτικών ινών, που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, προλαμβάνει την εμφάνιση δυσκοιλιότητας και μας βοηθά να χορτάσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα σύκα είναι επίσης εφοδιασμένα με κάλιο, που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι μπορεί να μην αφήνει υπέροχη μυρωδιά όσο το βράζουμε, αλλά αποτελεί υπέροχη επιλογή αν θέλουμε να ενισχύσουμε τα επίπεδα βιταμινών Κ και C, ώστε να ενισχύσουμε τη ρύθμιση της αντιφλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού μας. Το κουνουπίδι είναι επίσης πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, σημαντικό για κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος αφού προλαμβάνει κατά της εμφάνισης δυσπλασιών του νευρικού σωλήνα.

Παντζάρια
Τα παντζάρια αξίζουν περισσότερη προσοχή απ’ ο,τι συνηθίζουμε. Αυτό το φθινοπωρινό λαχανικό περιέχει βεταλαϊνες, φυτοθρεπτικά συστατικά που διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα παντζάρια είναι και αυτά καλή πηγή φυλλικού οξέος, καλίου, αλλά και μαγγανίου, που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην υγεία των αρτηριών.

Αχλάδια
Τα αχλάδια μπορούν να μεταμορφώσουν κάθε φθινοπωρινή συνταγή σε ένα νοστιμότερο και θρεπτικότερο γεύμα. Το φρούτο αυτό αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, ψευδάργυρο (ο οποίος προλαμβάνει κατά ορισμένων τύπων καρκίνου) και βόριο, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά το σώμα να διατηρήσει τα επίπεδα ασβεστίου του.

Ρόδι
Το ζουμερό ρόδι είναι ένα φθινοπωρινό κόσμημα λόγω της εμφάνισής του, αλλά και των ιδιοτήτων του. Είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν ασθένειες, με φυτικές ίνες και κάλιο, που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση.

Κράνμπερι                                                                                                                                                                                      Καθώς ανήκει στην πολύτιμη ομάδα των κόκκινων φρούτων, έχουν αμέτρητα οφέλη στην υγεία μας. Φυτικές ίνες και πρεβιοτικά (τα καλύτερα για την εντερική υγεία), αλλά επίσης είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

 Κολοκύθα
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, που είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει την όρασή μας. Επιπλέον, η κολοκύθα περιέχει φυτικές στερόλες, οι οποίες δρουν ενάντια στην «κακή» χοληστερίνη, την LDL, αλλά και βήτα καροτένιο (εξίσου και αυτό το υπέροχο έντονο χρώμα της), το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση.

Γλυκοπατάτα
Άλλο ένα φθινοπωρινό λαχανικό που τυπικά μπορείτε να καταναλώσετε όλο το χρόνο. Οι γλυκοπατάτες μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν τις συνηθισμένες πατάτες, αφού περιέχουν μεγάλα ποσοστά φυτικών ινών, βιταμινών Α και C. Και φυσικά πάνε υπέροχα με κρέας στο φούρνο.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Άλλο ένα λαχανικό που όπως το κουνουπίδι δεν μυρίζει και υπέροχα, αλλά είναι καλύτερο για εσάς να του δώσετε άλλη μία ευκαιρία. Αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, βοηθώντας στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά και βιταμίνη Κ, που ενισχύει την οστική μας υγεία.

Χουρμάς

Αυτό το φρούτο της Μέσης Ανατολής, έχει γλυκιά γεύση και ταιριάζει τέλεια σε κοκκινιστά και βραστά φαγητά, ενώ είναι ιδανικό και κομμένο σε επιδόρπια ή γεμιστό με τυρί κρέμα ή αμύγδαλα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου.

Μανταρίνια

Τα μικρά και τα γλυκα εσπεριδοειδη είναι μια φρέσκια επιλογή για τις φθινοπωρινές συνταγές. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με αμύγδαλα, χουρμάδες και μέλι ή να τα συμπεριλάβετε σε σαλάτες. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης.