Δείτε πως οι 5 αισθήσεις υποδηλώνουν πιθανά προβλήματα υγείας

Πως οι 5 αισθήσεις υποδηλώνουν πιθανά προβλήματα υγείας;

Εαν προσέξετε κάποιες ενδέιξεις στο σώμα σας θα δειτε πιθανά προβλήματα υγείας.

Πολλές συνθήκες και ασθένειες αρχίζουν με φυσικές αλλαγές που δεν μπορεί κάποιος να εντοπίσει ως προβληματικές.

Εάν  όμως ξέρετε τι πρέπει να προσέξετε, μπορείτε να εντοπίσετε πολλά θέματα υγείας έγκαιρα και κατά συνέπεια να τα θεραπεύσετε γρήγορα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε επτά τρόπους που το σώμα σας θα μπορούσε να αποτελέσει τον σηματοδότη για έναν κίνδυνο υγείας.

Ελέγξτε: Αίσθηση της όσφρησης

Νόσος-κατάσταση: Αλτσχάιμερ

Η μείωση της ικανότητας όσφρησης θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Ποντίκια που εκτρέφονται για να παράγουν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται πρόδρομος πρωτεΐνη του αμυλοειδούς, η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτου των νευρικών κυττάρων στις μύτες τους σε σύγκριση με τα φυσιολογικά ποντίκια. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο οσφρητικό σύστημα οφείλονται στη νόσο Αλτσχάιμερ και μπορεί να είναι παρόμοιες με εκείνες που συμβαίνουν σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου, αλλά εμφανίζονται πολύ νωρίτερα. Το ότι σταδιακά χάνεται η αίσθηση της όσφρησης μετά τα 70 έτη είναι φυσιολογικό, αλλά αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο πολύ νωρίτερα ή είναι ιδιαίτερα έντονη η απώλεια τότε συζητήστε με τον γιατρό σας.

Ελέγξτε: Νύχια

Νόσος-κατάσταση: Λύκος

Τα υγιή νύχια είναι συνήθως λεία και πεντακάθαρα. Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα κάτω από τα νύχια σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι λύκου, μια ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα μπορούσε να επιτεθεί στους υγιείς ιστούς. Ο λύκος μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εξάνθημα στο πίσω μέρος των χεριών και των δακτύλων σας, καθώς και οίδημα και πρήξιμο στη βάση των νυχιών σας.

Ελέγξτε: Μαλλιά

Νόσος-κατάσταση: Υποθυρεοειδισμός

Οταν ο θυρεοειδής, ο ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στο λαιμό σας και ρυθμίζει τις ορμόνες, δεν λειτουργεί καλά, επηρεάζει τις ορμόνες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που συνδέονται με την ανάπτυξη των μαλλιών. Με το θυρεοειδή σχετίζεται η απώλεια μαλλιών, και άλλες αλλαγές όπως η ξηρότητα. Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αραίωση των φρυδιών.

Ελέγξτε: Εικόνα

Νόσος-κατάσταση: Καρδιακή προσβολή

Οι άνθρωποι που φαίνονται πιο μεγάλοι από την ηλικία τους έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όπως αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν ορατά σημάδια γήρανσης, τα γκρίζα μαλλιά, η φαλάκρα, οι ρυτίδες και οι καταθέσεις χοληστερόλης στο βλέφαρο είναι σημάδια κινδύνου. Οσοι έχουν τρία ή και τα τέσσερα παραπάνω σημάδια, αντιμετωπίζουν κατά 40% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και κατά 57% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής αν είναι άνω των 35 ετών. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, ελέγξτε με το γιατρό σας για οποιουσδήποτε παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο μπορεί να κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Ελέγξτε: Αναπνοή

Νόσος-κατάσταση: Στυτική δυσλειτουργία

Η κακή αναπνοή είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι της ασθένειας των ούλων, που μπορεί να συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία. Τούρκοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνδρες μεταξύ 30-40 ετών με σοβαρή ασθένεια των ούλων είχαν περισσότερες από τριπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα στύσης σε σύγκριση με άνδρες που είχαν υγιή ούλα. Τι πρέπει να κάνετε; Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Ελέγξτε: Μάτια

Νόσος-κατάσταση: Γνωστική εξασθένηση

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου Duke οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι από την ηλικία των 38 ετών που είχαν διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια τους βαθμολογήθηκαν χειρότερα στα τεστ IQ σε σχέση με εκείνους που είχαν μικρότερες φλέβες. Οι φλέβες στα μάτια είναι παρόμοιες σε μέγεθος, δομή και λειτουργία με τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, έτσι ώστε τα μάτια θα μπορούσαν να δείξουν μια πτώση της υγείας του εγκεφάλου, αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη της άνοιας. Δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπίσετε αυτή την αλλαγή στον εαυτό σας, γι’ αυτό κάντε μία ετήσια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας.

Ελέγξτε: Ακοή

Νόσος-κατάσταση: Διαβήτης

Μήπως ξαφνικά αρχίσατε να μην ακούτε καλά; Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής από τους ανθρώπους που δεν είναι διαβητικοί, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Πανεπιστημίου Niigata στην Ιαπωνία. Παραδόξως, μάλιστα, οι νεότερης ηλικίας διαβητικοί (κάτω των 60 ετών) έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της ακοής από τους πιο ηλικιωμένους. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συνδέονται με το διαβήτη, μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία στα αυτιά σας.