Δαμιανού: Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της Κύπρου

Γραπτή δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Βουλευτή Άριστου Δαμιανού, για το Ευρωπαικό Συμβούλιο. 

Είναι προφανές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει στη λογική της μετάθεσης και πάλι για το μέλλον της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία. Δυστυχώς η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και την προκλητικότητά της και εμείς εμφανιζόμαστε ανίκανοι να την εκθέσουμε. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, σε αντίθεση με τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούσε στους πολίτες, δεν κατάφερε να πείσει τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της Κύπρου και των δικαίων της. Την ίδια ώρα, απομακρύνεται -δυστυχώς- ολοένα και περισσότερο η προοπτική της λύσης.

Οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να αφήσουν κατά μέρος τα μεγάλα λόγια. Πρέπει να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική τους και να αξιοποιήσουν τον προδιαγραφόμενο διάλογο ΕΕ-Τουρκίας. Αντί της αδράνειας που βολεύει την Τουρκία και δίνει άλλοθι σε μέρος της διεθνούς κοινότητας για να τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και επιτήδειας ουδετερότητας, ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να πείσει για την ετοιμότητα μας για διάλογο από το σημείο που πάγωσαν εδώ και τρία χρόνια.

Οι κυρώσεις, όπως ορθά λέχθηκε, είναι εργαλείο και μέσο και όχι τελικός στόχος. Χωρίς να παραγνωρίζονται τα εμπόδια και οι δυσκολίες, ένεκα της απαράδεκτης τουρκικής στάσης, σταθερός και τελικός στόχος στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η λύση του κυπριακού. Λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και το λαό μας στο πλαίσιο δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των όσων συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις δύο κοινότητες.