Δαμιανού για Τ.Α: Οι αρμόδιοι καλούνται αμέσως να εφαρμόσουν τους νόμους αντί να ψάχνουν ανύπαρκτα άλλοθι

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Προέδρου Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, βουλευτή ΑΚΕΛ

Εδώ και μέρες παρακολουθούμε με ανησυχία αλλά και προβληματισμό, την ανεπίκαιρη και αχρείαστη προσπάθεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να απαξιώσει την πολύ σημαντική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια Μεταρρύθμιση που όπως είπαμε κατ’ επανάληψη δεν αποτελεί τις απόλυτες θέσεις των εμπλεκομένων αλλά τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Βάλαμε και εμείς πολύ νερό στο κρασί μας γιατί είδαμε τη μεγάλη εικόνα, την ανάγκη επίτευξης της Μεταρρύθμισης, την ανάγκη να δοθούν αυξημένες δυνατότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έστω και αν σημαντικές δικές μας θέσεις δεν εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η Μεταρρύθμιση ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022, σε λίγο μπαίνουμε στον Μάρτιο του 2024. Γιατί αλήθεια ο αρμόδιος Υπουργός άνοιξε τον χορό και χτες ο ίδιος ο Πρόεδρος μπήκε στον χορό της αποδόμησης της Μεταρρύθμισης; Νομιμοποιούμαστε να ισχυριστούμε ότι οι ανεπάρκειες και η κωλυσιεργία στην πορεία υλοποίησης προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία ψάχνει άλλοθι στους νομούς; Διερωτόμαστε, δεν είναι η κυβέρνηση που ύπνωττε και έπρεπε να τήν ξυπνήσουμε για να φέρει στη Βουλή εφαρμοστικό νόμο για να γίνουν εκλογές για τις Σχολικές Εφορείες; Αλήθεια, ο Πρόεδρος που διαμαρτύρεται για τον Ακάμα γνωρίζει που θα στεγαστεί ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου; Έχει ενημερωθεί από τον Υπουργό του για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια υλοποίησης των νόμων με το αυξημένο δικαίωμα κατανομής εδρών στην Αγία Νάπα; Έχει ενημερωθεί ότι ουσιαστικά εδώ και εννέα μήνες αναμένουμε εφαρμοστικούς της Μεταρρύθμισης νόμους από το Υπουργείο Εσωτερικών; Είναι η Βουλή, η Επιτροπή Εσωτερικών και τα κόμματα που ευθύνονται για αυτό; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ηγείται της προσπάθειας αποδόμησης της Μεταρρύθμισης, ας ηγηθεί επιτέλους αποτελεσματικά της κυβέρνησης του.

Αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα τις τελικές ρυθμίσεις για το Δήμο Ακάμα. Kαι εδώ υπάρχει εξήγηση. Ομολογουμένως η στρέβλωση που προέκυψε με τον μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων, είχε να κάνει με μια πολιτική πραγματικότητα της τότε εποχής. Τις παρασκηνιακές προσπάθειες της τότε κυβέρνησης, της οποίας ο νυν Πρόεδρος και ο νυν Υπουργός Εσωτερικών ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να δώσει τον Ακάμα βορά στις ορέξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δική μας προσπάθεια να το αποτρέψουμε εντάσσοντας -ναι, όχι κατά τρόπο ενδεδειγμένο- τις κοινότητες του Ακάμα και της Λαόνας στους δύο υφιστάμενους Δήμους Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς. Εξάλλου, δεν είμαστε εμείς που ως υποψήφιοι τάζαμε λεγόμενη ήπια ανάπτυξη του Ακάμα στους κατοίκους των κοινοτήτων. Και όταν ασφαλώς προεκλογικά τάζεις λαγούς και πετραχήλια αλλά μετεκλογικά περνάς κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που εσύ δημιούργησες, μόνη σου έγνοια είναι ο Δήμος Ακάμα.

Αλλά, αλήθεια, αυτό ποια σχέση έχει με το γεγονός ότι πριν δεκαπέντε μέρες στην Επιτροπή Εσωτερικών μάς έλεγαν οι εκλεγμένοι της Επαρχίας Λευκωσίας ότι ούτε λογισμικά έχουν κατορθώσει να ενοποιήσουν, ούτε οριζόντια ενημέρωση υπάρχει, ούτε έτοιμα οργανογράμματα, άρα ούτε γνώση για το πώς και ποιοι θα μεταφερθούν από τους Δήμους και το κέντρο, για σκοπούς πολεοδομίας και αδειοδοτήσεων, στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης; Και είναι από αυτούς τους Οργανισμούς που θα κριθεί η Μεταρρύθμιση. Να αποκαλύψω, ότι δεν έχει υπάρξει καν συνεννόηση του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών και της Πολεοδομίας με τους δημόσιους υπαλλήλους που θα κληθούν να μεταφερθούν στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και ότι απειλούνται με πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση άρνησης τους; Να αποκαλύψω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια που δεν συνέρχονται όπως θα έπρεπε; Το δε Συμβούλιο Λευκωσίας έχει να συνέλθει από τον περασμένο Νοέμβριο. Για όλα αυτά ευθύνονται οι νόμοι; Ευθύνεται η Βουλή; Ευθύνεται η Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία εισέπραττε διθυράμβους από το σύνολο των εμπλεκομένων για το επίτευγμα της Μεταρρύθμισης;

Αν τα λέμε όλα αυτά δεν είναι διότι δεν θέλουμε να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, γιατί εμείς το αναλαμβάνουμε. Κάθε μήνα ασκούμε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, κάθε μήνα στέλνουμε επιστολές, κάθε μήνα δημοσιοποιούμε τις ανησυχίες μας για την πορεία υλοποίησης, γιατί εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί η Μεταρρύθμιση και ασκούμε πολιτική πίεση για να βρεθούν λύσεις. Δεν διστάσαμε κατά τη διάρκεια των δύσκολων συζητήσεων στη Βουλή να συγκρουστούμε με κατεστημένα για το καλό των πολιτών. Δεν ψάχνουμε άλλοθι για την ανεπάρκεια και την κωλυσιεργία στην εφαρμογή της Μεταρρύθμισης. Αυτό που εισπράττουμε ανά το παγκύπριο είναι την αδυναμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης αυτής της κυβέρνησης να συγκρουστεί με κατεστημένα για να επιβληθούν οι νόμοι και να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση. Είναι την αδυναμία της να πάρει θέση και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι από τις σκοπιμότητες και τα εμπόδια που τίθενται από ορισμένους επιτήδειους στην πορεία υλοποίησης της Μεταρρύθμισης, που εισπράττουμε.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις του αρμόδιου Υπουργού, επέλεξα συνειδητά να κρατήσω χαμηλούς τόνους γιατί η Επιτροπή Εσωτερικών είναι εταίρος εκείνων που καλούνται να εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση. Του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων, των τοπικών αρχόντων. Η Βουλή ψηφίζει, δεν εφαρμόζει νόμους. Όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ως ορίζει ο νόμος και να σταματήσουν να αναθεματίζουν τους νόμους και να αποδομούν τη Μεταρρύθμιση. Σε τέσσερις μήνες έχουμε εκλογές και θα ήταν μέγα λάθος να στείλουν το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν αξίζει να ψηφίσουν για τη Μεταρρύθμιση, δεν αξίζει να ψηφίσουν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί η Μεταρρύθμιση όντως δημιουργεί δυνατότητες τις οποίες εκείνοι που καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους, αν το πράξουν με επιτυχία αυτό θα αποβεί προς όφελος των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών, τις ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως της πιο άμεσης μορφής δημοκρατίας.

Αλλά για να γίνει πράξη η Μεταρρύθμιση πρέπει αμέσως να τερματιστεί αυτή η ανεπίκαιρη, αχρείαστη, ζημιογόνα συζήτηση. Μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης έχουμε άπλετο χρόνο και στρεβλώσεις να διορθώσουμε και περαιτέρω βελτιώσεις να επιφέρουμε. Αλλά σήμερα μοναδικό καθήκον και ευθύνη των αρμοδίων είναι να εφαρμόσουν τους νόμους και όχι να ψάχνουν ανύπαρκτα άλλοθι.