Δίκη Μιχαηλίδη με τη πρώτη κατάθεση μάρτυρα

Η περιβόητη “δίκη Μιχαηλίδη” η οποία  άρχισε τον περασμένο Μάιο, και μόνο σήμερα, μετά από πολλές διακοπές και ενστάσεις, εισήλθε στο ουσιαστικό μέρος της, με την εξέταση μαρτύρων.

Με την κατάθεση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας, που είναι η κ. Σόνα Λεοντοπούλου, πρώην σύζυγος του βασικότερου μάρτυρα στην πολύκροτη υπόθεση, Νίκου Ζήγρα, πρώτου εξαδέλφου και άλλοτε στενού συνεργάτη του πρώην Υπουργού Άμυνας της Ελλάδος, Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η κα. Λεοντοπούλου, που ορίστηκε μάρτυρας κατηγορίας από τον Εισαγγελέα για να επιβεβαιώσει ότι ο Ζήγρας γνώριζε και είχε φιλικές σχέσεις με τους κατηγορούμενους Ντίνο και Μιχάλη Μιχαηλίδη, είπε σήμερα στο δικαστήριο ότι εκείνη τους συνάντησε, μαζί με τον πρώην άνδρα της, το έτος 2001 στο ξενοδοχείο Four Seasons της Λεμεσού.

Ισχυρίστηκε ότι ο Ζήγρας συναντήθηκε πρώτα με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, και ότι όταν εκείνη κατέβηκε λίγο αργότερο από το δωμάτιό της, προστέθηκε στην παρέα και ο γιος του, Μιχάλης Μιχαηλίδης, και κάθισαν και οι τέσσερις για φαγητό.

Της έκανε εντύπωση, είπε, που ο πρώην άνδρας της μιλούσε στον Ντίνο Μιχαηλίδη στον ενικό, και ότι όταν αργότερα τον ρώτησε τι είπαν οι δυο τους, της εξήγησε ότι ζήτησε από τον πρώην Υπουργό να ασκήσει την επιρροή του για να διορίσει την κόρη του στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε και στην αρχική κατάθεσή της η μάρτυς, η κόρη του (από προηγούμενο γάμο) εργάστηκε σε διάφορες τράπεζες, στις οποίες μάλιστα έκανε καταχρήσεις, τις οποίες φρόντιζε να πληρώνει ο ίδιος ο Ζήγρας.

Ακόμα, η κα. Λεοντοπούλου ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση των τεσσάρων στο ξενοδοχείο της Λεμεσού, ο υιός Μιχαηλίδη ζήτησε από τον τότε σύζυγό της να του εξασφαλίσει για την Κύπρο την αντιπροσωπεία των αυτοκινήτων Smart.

Το ερώτημα που ετέθη, και στο οποίο η μάρτυς δεν απάντησε, είναι πώ «ένας πανίσχυρος πρώην Υπουργός, γνωστός σε όλη την Κύπρο, δέχεται να συναντηθεί σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού με έναν παγκοσμίως άγνωστο έμπορο ξυλείας (σ.σ.: που ήταν ο Ζηγρας);»

Η κα. Λεοντοπούλου είπε απλώς ότι ο Νίκος Ζήγρας ήταν πολύ κλειστός χαρακτήρας, δεν της μιλούσε ποτέ για τις επαγγελματικές της υποθέσεις, και ότι αυτή συμμετείχε μόνο σε «κοινωνικού τύπου υποχρεώσεις».

Κι ανέφερε επιπλέον, ότι σε μία άλλη, «κοινωνικού τύπου συναναστροφή», άκουσε την πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκουντρούν, να λέει ότι εάν ο άνδρας της ζητήσει διαζύγιο, εκείνη θα του πάρει «τη μισή Αφρική»!

Σημείωσε ακόμα ότι ποτέ δεν ρώτησε τον Ζήγρα τι κάνει όταν πηγαίνει σε τόσα μέρη του κόσμου και μένει σε πανάκριβα ξενοδοχεία, γιατί ήξερε ότι δεν ήθελε ποτέ να μιλάει για τις δουλειές του.

Στην ανακριτική κατάθεσή της είχε αναφερθεί στον πρώην σύζυγό της ως «πολύ σκοτεινό τύπο», και σήμερα στο δικαστήριο είπε ότι «είναι και τσιγκούνης».

Η δικαστής αναρωτήθηκε πως μπορεί να είναι τσιγκούνης κάποιος που κάνει τόσα ταξίδια, και την παίρνει σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία και γευματίζει με πρώην υπουργό;

«Διότι ήθελε να του ζητήσει χάρη για την κόρη του», απάντησε η μάρτυς, αφήνοντας πολλούς παράγοντες της δίκης να πιστεύουν ότι «γνωρίζει περισσότερα από όσα λέει».

Θέλοντας ωστόσο η μάρτυς να ενισχύει την άποψή της ότι δεν ήταν μόνο τυπική και «της μιας φοράς» η σχέση Ζηγρα με τους δύο κατηγορούμενους, πρόσθεσε ότι το 2002 όταν αρρώστησε ο Ντίνος Μιχαηλίδης και εισήχθη σε νοσοκομείο της Αθήνας, πήγαιναν μαζί με τον πρώην σύζυγό της να τον επισκεφθούν και να του ευχηθούν ταχεία ανάρρωση.

Η Σόνα Λεοντοπούλου είναι μία από τους 3 μόνο μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση. Στην συνέχεια, που θα είναι την ερχόμενη Τρίτη, θα κληθούν να καταθέσουν οι 2 πιο βασικοί μάρτυρες, όπως θεωρούνται οι Παναγιώτης Βλάχος και Νίκος Ζήγρας.

Ο πρώτος είναι οικονομολόγος, σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών, στον οποίο είχε αναθέσει ο εισαγγελέας τη διερεύνηση της κατηγορίας της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την οποία δικάζονται πατέρας και υιός Μιχαηλίδης.

Ο Σύρος έμπορο όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ, δικάζεται μη παριστάμενος στην υπόθεση, και φέρεται να έδωσε προμήθεια στον πρώην Υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1.

Ο Ζαγιάντ είναι φυγόδικος στη Συρία, και εναντίον του υπάρχει ένταλμα σύλληψης.

Κατηγορούμενοι είναι επίσης για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οι Αναστάσιος Σοφός, πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους, και η γυναίκα του Μαρία.

Ο Ντίνος και ο Μιχάλης Μιχαηλίδης είναι από τον περασμένο Σεπτέμβριο προφυλακισμένοι για 18 μήνες στον Κορυδαλλό στην Αθήνα, μετά την έκδοσή τους από τις κυπριακές αρχές.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι η έκδοση έγινε με αντισυνταγματικό τρόπο και έχουν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.