Γεωργιάδης: Το εφάπαξ είναι εδώ και καιρό υπό αξιολόγηση

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα του εφάπαξ είναι εδώ και καιρό υπό αξιολόγηση.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Ενεργούμε με διαφάνεια και ειλικρίνεια, δεν αιφνιδιάσαμε κανένα με τετελεσμένες αποφάσεις, αλλά ακριβώς μέσω και των διευκρινίσεων που δόθηκαν μας ικανοποιεί το γεγονός πως θα μπούμε σ` ένα διάλογο, χωρίς να προκαταλαμβάνονται οι αποφάσεις κανενός για ένα σημαντικό ζήτημα».

Επίσης τοποθετήθηκε και για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών λέγοντας ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ακόμη σ` αυτό το σημείο, χρειαζόμαστε τη χρηματοδότηση από την Τρόικα και ελπίζω πως μέσα από την συναίσθηση της κοινής ευθύνης θα ληφθούν τέτοιες οριστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να χρειαστεί ξανά να φτάσουμε σε οριακές καταστάσεις».

Αναφορικά με  τα stress test των τραπεζών κατά πόσο επηρεάζονται από το θέμα των εκποιήσεων εξέφρασε την ελπίδα «να μην επηρεαστούν».

Ελπίζω, πρόσθεσε, «να μην υπάρξει κάποια αρνητική επίπτωση».

Εξέφρασε επίσης  ικανοποίηση «γιατί δεν θα έχουμε απεργιακά μέτρα, θα έχουμε διάλογο και για το ζήτημα του εφάπαξ και για το ζήτημα των άλλων εισηγήσεων που το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να προωθήσει και τα οποία σχετίζονται με τη στόχευση των κοινωνικών παροχών, συγκεκριμένα της κοινωνικής σύνταξης και με την επέκταση της συνεισφοράς του εργαζομένου για τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία, ναι, θέλουμε και περαιτέρω να μελετήσουμε, να ετοιμάσουμε εναλλακτικές επιλογές, τις οποίες θα τις θέσουμε και στο τραπέζι του διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους», διευκρίνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει σύντομα και τα πολιτικά κόμματα να ενημερωθούν γι αυτές τις σκέψεις και τις επιλογές, οι οποίες όμως να διευκρινίσω δεν σχετίζονται άμεσα με μια πρόσκαιρη ανάγκη που αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς».

Αυτά, εξήγησε, «είναι ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην οριστική διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, δηλαδή στη μακροπρόθεσμη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών. Την ικανότητα δηλαδή των δημοσίων οικονομικών να στηρίξουν την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, αλλά ακόμη και να διασφαλίσουν το μισθολόγιο και τις συντάξεις».

Συνεπώς, επεσήμανε, «εκεί που εντοπίζονται στρεβλώσεις, θα πρέπει να τις αξιολογούμε να τις συζητούμε και να λαμβάνουμε αποφάσεις».

Σχολιάζοντας “τα πυρά” ότι ο ίδιος προκάλεσε την κρίση με το εφάπαξ, ο Υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι «αυτό που έχουμε προκαλέσει είναι τον αναγκαίο διάλογο γύρω από ζητήματα τα οποία αξιολογούνται ως πιθανοί κίνδυνοι στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών».

Είναι, διευκρίνισε, «ένα ζήτημα αυτό που σχετίζεται με το εφάπαξ το οποίο εδώ και καιρό είναι υπό αξιολόγηση».

«Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ εδώ και μερικές εβδομάδες γι αυτή την σκέψη, γι αυτή την προοπτική», είπε, προσθέτοντας ότι «ενεργούμε με διαφάνεια και ειλικρίνεια, δεν αιφνιδιάσαμε κανένα με τετελεσμένες αποφάσεις, αλλά ακριβώς μέσω και των διευκρινίσεων που δόθηκαν μας ικανοποιεί το γεγονός πως θα μπούμε σ` ένα διάλογο, χωρίς να προκαταλαμβάνονται οι αποφάσεις κανενός για ένα σημαντικό ζήτημα».

Ανέφερε ότι «κι εγώ όταν δημοσίως ρωτήθηκα επιβεβαίωσα ότι υπάρχουν αυτές οι σκέψεις». Έγινε, είπε, αναφορά σε μια πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ με τον ίδιο τον Πρόεδρο και εγώ δημοσίως επιβεβαίωσα».

«Αυτό εννοούμε όταν λέμε πως λειτουργούμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και όχι υπό τη μορφή τετελεσμένων που είδαμε να συμβαίνουν στο πρόσφατο παρελθόν», είπε, σημειώνοντας ότι «εμείς είμαστε της άποψης πως μέσα από το διάλογο, τη συνεννόηση την εξέταση εναλλακτικών επιλογών μπορούμε να λάβουμε τις ορθές αποφάσεις».