Δίαιτα συνδυασμού τροφών – Βοηθά στο χάσιμο βάρους;

Ορισμένες απλές αλλαγές μπορούν όχι μόνο να βοηθήσουν στο να μην παίρνετε επιπλέον βάρος, αλλά και στο να απαλλαγείτε από μερικά κιλά που έχουν «εγκατασταθεί» στο σώμα σας και σας βαραίνουν.

Η δίαιτα συνδυασμού των τροφών στηρίζεται στη θεωρία ότι διαφορετικές ομάδες τροφών βοηθούν καλύτερα το πεπτικό σύστημα να τις αφομοιώσει όταν καταναλώνονται σε συγκεκριμένους συνδυασμούς.

Για παράδειγμα:

1. Oι πρωτεΐνες (φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι, κρέας, ψάρι και πουλερικά) θα πρέπει να καταναλώνονται ξεχωριστά από τα άμυλα (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, καρότα, πατάτες κ.λπ.). Οι πρωτεΐνες μπορούν να καταναλωθούν με λαχανικά και τα άμυλα μπορούν επίσης να καταναλωθούν με λαχανικά, αλλά «απαγορεύεται» να καταναλωθούν μεταξύ τους. Ο συνδυασμός, μάλιστα, πρωτεϊνών με λαχανικά είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

2. Τα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται μόνα τους.

3. Τα άμυλα πιστεύεται ότι απορροφώνται καλύτερα όταν τρώγονται μόνα τους ή συνδυασμένα με λαχανικά, επειδή το pH του πεπτικού σωλήνα είναι αλκαλικό. Η πέψη των πρωτεϊνών, ωστόσο, απαιτεί γαστρικό οξύ και αν οι πρωτεΐνες και τα άμυλα συνδυαστούν, το πεπτικό περιβάλλον δεν είναι ούτε αρκετά όξινο, ούτε αρκετά αλκαλικό, είτε για τη μία ομάδα, είτε για την άλλη, ώστε να απορροφηθούν σωστά.

Πολλοί υποστηρικτές της δίαιτας συνδυασμού των τροφών πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η κακή πέψη. Υποστηρίζουν χαρακτηριστικά πως κάθε φορά που κάποιος βάζει στο στομάχι του για παράδειγμα, το πιο συνηθισμένο φαγητό, κρέας με πατάτες φούρνου, είναι σα να βάζει… κοτρόνες στον οργανισμό του και υποβάλλει το πεπτικό του σύστημα σε μια επίπονη διαδικασία.

Από την άλλη, οι επικριτές της δίαιτας συνδυασμoύ των τροφών υποστηρίζουν ότι:

1. Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, μπορούν να χειριστούν μια ποικιλία τροφών ταυτόχρονα, χωρίς να τούς προκαλούν προβλήματα υγείας.

2. Είναι μια δίαιτα δύσκολη και χρονοβόρα για να την ακολουθήσει κανείς. Αγαπημένα ζευγάρια φαγητού, όπως κοτόπουλο με πατάτες, φασόλια με ρύζι και σάντουιτς τόνου δεν επιτρέπεται να φαγωθούν μαζί και θα στερήσουν από τον άνθρωπο σημαντικές απολαύσεις.

3. Μπορεί να παρατηρηθούν διατροφικές ελλείψεις αν δεν γίνουν σωστοί συνδυασμοί γευμάτων. Οι πρωτεΐνες και τα άμυλα δεν μπορούν να καταναλωθούν μαζί κι έτσι οι άνθρωποι θα υποχρεωθούν να επιλέξουν είτε το ένα είτε το άλλο. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα οι άνθρωποι συχνά να καταναλώνουν περισσότερο άμυλο απ’ ό,τι πρωτεΐνες, αφού τα άμυλα τείνουν να είναι πιο χορταστικά και ικανοποιητικά. Θα πρέπει έτσι να ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β12.

4. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και αμύλου μπορεί να είναι ευεργετικός. Οταν η πρωτεΐνη και τα λίπη συνδυαστούν με άμυλο, η απορρόφηση των αμύλων επιβραδύνεται, πράγμα που βοηθά να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης.

Βoηθά στην απώλεια βάρους;

Πέρα από τους επικριτές της συγκεκριμένης δίαιτας, αξίζει κανείς να δει αν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη που να μπορεί να στηρίξει τον ισχυρισμό των υποστηρικτών της ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.

Οπως αναφέρει γι’ αυτήν η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο συνδυασμός ορισμένων τροφών ή η κατανάλωσή τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Τρώγοντας τους λάθος συνδυασμούς τροφίμων, δεν κινδυνεύει κάποιος να τους μετατρέψει σε λίπος αμέσως, ούτε πρόκειται να παράγουν τοξίνες».

Η ουσία είναι πως το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να διασπά όλα αυτά τα τρόφιμα, χωρίς καμία πρόσθετη παρέμβαση ή αποφυγή ορισμένων πραγμάτων από πλευράς μας. Ο γαστρεντερικός σωλήνας μας παράγει διάφορα ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των γευμάτων και είναι ειδικός για να διασφαλίσει ότι οι τροφές απορροφώνται επαρκώς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα μέρη του σώματος.

Και μπορεί να τείνει να γίνει κουραστικό να επαναλαμβάνεται, αλλά είναι γεγονός ότι μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσει κανείς βάρος με υγιεινό τρόπο.

Και να θυμάστε: Κάθε δίαιτα που έχει τόσους πολλούς κανόνες και απαγορεύσεις, συνήθως δεν είναι ο πιο κατάλληλος δρόμος για δίαιτα.