Δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου για το μνημόνιο

Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας για το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευθεί από τον Μηχανισμό στήριξης, τους όρους του μνημονίου και τον έλεγχο της Τρόικας έστω και αν εξοφληθεί το όποιο δάνειο δοθεί από τον Μηχανισμό.

Προειδοποιούμε ότι αυτή η παράλειψη, που οφείλεται προφανώς σε υποχώρηση της κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της Τρόικας, οδηγεί σε υποχρεωτική υποταγή σε δεσμά οικονομικής δουλείας και ακρωτηριασμού της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι αδιανόητο και καταστροφικό να είναι δέσμια η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεχή επιβολή μέτρων που θα βαθαίνουν την ύφεση, θα αυξάνουν την ανεργία και θα βυθίζουν το λαό μας στην κοινωνική δυστυχία.

Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει ειδική ρύθμιση, έστω στην τελική δανειακή σύμβαση, ώστε εάν κι` εφόσον καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου κι` επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι νωρίτερα, να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου.

Είναι χρέος μας ενώπιον της εκβιαστικής επιμονής των εταίρων μας να διαλύσουν ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, και να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα εναλλακτικών επιλογών.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ προσβλέπει σε πλήρη και ενδελεχή έρευνα, καταλογισμό ευθυνών και προσαγωγή παντός υπαιτίου ενώπιον των αρμοδίων ποινικών δικαστηρίων.

Ο λαός απαιτεί απονομή δικαιοσύνης. Καμιά ανοχή στα εγκλήματα που οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική κατάρρευση.

Η ευθυκρισία, η αντικειμενικότητα, το ήθος και το υψηλό κύρος του Προέδρου και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν στην τελική κάθαρση και τιμωρία.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ