Δήλωση προεδρεύοντος Συμβουλίου ασφαλείας

Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, στη διάρκεια των οποίων τα μέλη ενημερώθηκαν από την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ και τον Ειδικό Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος τελικά λόγω του καιρού – σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση – ενημέρωσε τα μέλη του μέσω τηλεδιάσκεψης για την αποστολή των καλών υπηρεσιών, ολοκληρώθηκαν.

Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν δύο περίπου ώρες και το λόγο έλαβαν σχεδόν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μετά την ολοκλήρωσή τους, ο Ιορδανός προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε δήλωση προς τον Τύπο, στην οποία επισήμανε ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την πολιτική διαδικασία στην Κύπρο και στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών στο κοινό ανακοινωθέν το συντομότερο δυνατόν, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνομιλιών».

Ανέφερε, επίσης, ότι τα μέλη εξέφρασαν ευρεία υποστήριξη για την άσκηση των καλών υπηρεσιών στη διαδικασία, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, όπως και την αποστολή του κ. Ντάουνερ, αλλά και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες.

Διευκρίνισε πως λόγω των καιρικών συνθηκών η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Ντάουνερ έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ για το σχέδιο του ψηφίσματος σημείωσε ότι θα παρουσιαστεί στις προσεχείς ημέρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος έχει δοθεί στους «5» και, όπως είπε, με εξαίρεση την τετάρτη παράγραφο του προοιμίου, είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο.

Στην παράγραφο αυτή, πέραν της έκφρασης της απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου, η υπόλοιπη αναφορά κινείται στο πνεύμα της σημερινής δήλωσης του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, η αναφορά του σχεδίου, αν και αρκετά ουδέτερη, επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων.