Δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου για το κυπριακό (video)

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ σωστά έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι το πλαίσιο του διαλόγου, το να συζητάμε και οι δύο πλευρές για το ίδιο αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικής σημασίας για να είναι οι συνομιλίες αποτελεσματικές. Δεν μπορεί να είναι παραγωγικό το να καταθέτουν οι δύο πλευρές προτάσεις προς αντίθετη κατεύθυνση, όπως συνέβη δυστυχώς πολλές φορές στο παρελθόν.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους ότι μοναδικός στόχος της πλευράς μας είναι ο ουσιαστικός διάλογος που θα οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αίσιο τέλος, προς όφελος όλων των Κυπρίων, αλλά και προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι σκοπός μας ένα ατέρμονο παιγνίδι απόδοσης ευθυνών για λάθος χειρισμούς. Για να φτάσουμε σε σωστή λύση του Κυπριακού όμως, είναι πολύ κρίσιμη η αξιοπιστία όλων. Ιδιαίτερα των απεσταλμένων εδώ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, με τον τρόπο που έγινε, εύλογα δημιουργεί σε όλους μας αμφιβολίες για το κατά πόσο συνδράμει προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής προόδου.

Αναμένουμε από την Τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στην εξαιρετικά σημαντική ανάγκη του συγκεκριμένου πλαισίου διαλόγου, εάν πράγματι επιθυμεί την πρόοδο στο Κυπριακό. Αναμένουμε ταυτόχρονα από τον ΟΗΕ, να λειτουργήσει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως υπαγορεύει ο ρόλος του, αλλά και τα πολυάριθμα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Y5VPp9ghdFw&feature=youtu.be