Δέσμευση για πλήρη διερεύνηση καταγγελιών για διαφθορά στο ποδόσφαιρο

Μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού συμβουλίου, ο  Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου προέβη σε δηλώσεις και δεσμεύτηκε ότι θα διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες για διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Αναφορικά με  τη χθεσινή έφοδο της Αστυνομίας στα γραφεία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου μετά και την κατάθεση του διαιτητή Μάριου Παναγή, ο κ. Νικολάου είπε πως θα αναμένουμε να προχωρήσει η διερεύνηση όλων των καταγγελιών κατά τρόπο ώστε οι ενέργειες αυτές να επιδιώξουν την πλήρη διερεύνηση όλης της υπόθεσης τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων και αν χρειαστεί βεβαίως θα γίνουν και συλλήψεις.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν εκ πρώτης όψεως ενδείξεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ο Μάριος Παναγή έδωσε κάποια στοιχεία και προέβη σε κάποιες καταγγελίες οι οποίες διερευνώνται.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, μετά τις καταγγελίες που έχουν γίνει, η Αστυνομία και με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε άμεσα στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων και αντικειμένων και εγγράφων από την ΚΟΠ, τα οποία θα μελετηθούν στα πλαίσια της διερεύνησης, θα ληφθούν καταθέσεις, ούτως ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διερεύνηση όλων των καταγγελιών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιδιωχθεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, πέραν από την πλήρη διερεύνηση όλων των καταγγελιών που έχουν γίνει», είπε, προσθέτοντας πως «και η προσπάθειά μας θα είναι σίγουρα να αξιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία, όλο το μαρτυρικό υλικό, να υπάρξει διερεύνηση και αν στοιχειοθετούνται να είστε βέβαιοι ότι όποιοι και αν είναι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης γιατί μιλούμε για ένα τομέα, που είναι το ποδόσφαιρο για το οποίο ακούστηκαν κατά καιρούς πάρα πολλά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των ερευνών, ο κ. Νικολάου απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «οι διωκτικές Αρχές αναγνωρίζουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να δοθεί κάποια προτεραιότητα».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η οποιαδήποτε προτεραιότητα εξαρτάται από τις καταθέσεις που θα ληφθούν, πόσο πλήρεις θα είναι, πόσο αποκαλυπτικές θα είναι και τι στοιχεία θα υπάρξουν και πόσο έτοιμη μπορεί να είναι μέσα από αυτά τα δεδομένα μια υπόθεση για να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε ο χρόνος να ενεργεί σε βάρος της ολοκλήρωσης της υπόθεσης γιατί η προσπάθεια, θα το επαναλάβω, είναι να υπάρξει πλήρη διερεύνηση», συνέχισε

Ερωτηθείς αν θα ανακριθούν και άλλοι στο πλαίσιο της διερεύνησης, ο κ. Νικολάου απάντησε «να είστε βέβαιοι, στα πλαίσια της διερεύνησης μιας υπόθεσης, δεν μπορεί να την κάνεις μόνο με καταγγελίες που έγιναν από κάποιον, γίνονται καταγγελίες και θα κληθούν κάποιοι για τους οποίους γίνονται αναφορά στα ονόματά τους ή κάποια ονόματα τα οποία προκύπτουν μέσα από στοιχεία θα ληφθούν κάποιες καταθέσεις» και εξήγησε πως πρέπει να συγκεντρωθεί μαρτυρία, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή ενώπιον του Δικαστηρίου για να στοιχειοθετήσεις κάποια υπόθεση.

Σε ερώτηση για τους κόκκινους και κίτρινους φακέλους που απεστάλησαν από την ΟΥΕΦΑ, ο κ. Νικολάου είπε από τον Οκτώβριο του 2013 είχε ζητηθεί δικαστική συνδρομή για να δοθούν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες είναι αναγκαίες για να προχωρήσει η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για δικαστική συνδρομή πλην της Τσεχίας.

Όπως είπε, οι φάκελοι αυτοί βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και εξ όσων γνωρίζω αρχές του τρέχοντος έτους θα συγκληθεί σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για να εξεταστούν και αυτές οι υποθέσεις με ποιο τρόπο μπορεί να προχωρήσουν «γιατί πραγματικά η αδυναμία την οποία αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο είναι το γεγονός ότι σε άλλες χώρες η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων γίνεται με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ή με τις αποκαλύψεις τηλεφωνικών διαλέξεων».

Λέγοντας πως η Κύπρος έχει την αδυναμία να μην μπορεί να αξιοποιήσει τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα για διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, ο κ. Νικολάου κατέληξε πως «αυτά τα θέματα θα εγερθούν και θα εξεταστούν κατά τη σύσκεψη που θα γίνει μαζί με τη Νομική Υπηρεσία και ως Υπουργείο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις».