Γ. Ομήρου: Προτεραιότητα η έξοδος της Κύπρου στις αγορές

Προτεραιότητα της Κύπρου θα πρέπει να είναι η επάνοδος της χώρας στις αγορές κεφαλαίου ώστε να της δίνεται η δυνατότητα να αναχρηματοδοτεί τις λήξεις δημόσιου χρέους, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Σε δήλωση στην Πάφο ο κ. Ομήρου είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια για άντληση δανεισμού, με λογικό κόστος, από τις αγορές.

Όλες οι διαδικασίες έκδοσης , συνέχισε, θα πρέπει να είναι διαφανείς και να στηρίζονται στις συνθήκες αγοράς. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη έχει παρατηρηθεί, συνέχισε, σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, με την απόδοση του κυπριακού ομολόγου με λήξη το 2020 να βρίσκεται κάτω από 5% και δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το λάθος με την προηγούμενη έκδοση των 100εκατομυριων όπου το επιτόκιο που προσφέρθηκε ήταν 6,50%.

Ο Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε ότι σημαντική παράμετρος μιας έκδοσης ομολόγων , πέραν της διαφάνειας, είναι και ο χρόνος αποπληρωμής και δεν θα πρέπει να επαναληφτούν τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης που μέσα από ένα βραχυπρόθεσμο ευκαιριακό δανεισμό, όπως είπε, συγκέντρωσε τις περισσότερες λήξεις ομολόγων τη διετία 2014 – 2015, καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση τους.

Επιπλέον απαιτείται , είπε, προσεχτικός σχεδιασμός όσον αφορά το ομόλογο που εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και τώρα βρίσκεται στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου. Το συγκεκριμένο ομόλογο λήγει το 2014 με δυνατότητα όμως ετήσιας ανανέωσης μέχρι το 2017. «Οποιαδήποτε αλλαγή των όρων προς όφελος της Κυβέρνησης αναμένεται να δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες στα αποτελέσματα της Τράπεζας. Πιθανή αποπληρωμή του από την άλλη θα αποδεσμεύσει κεφάλαια και θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της ρευστότητας της τράπεζας».

Επίσης, κατέληξε, η ακριβής χρονική στιγμή της έκδοσης του κρατικού ομολόγου πρέπει να είναι τέτοια που να υποβοηθήσει την οποιαδήποτε πιθανή προσπάθεια των κυπριακών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια, όπως συνέβη στην Ελλάδα.