Γ.Ομήρου: Η ΕΔΕΚ καταθέτει σχέδιο εξόδου από τη κρίση

Ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλώντας στα εγκαίνια του ανακαινισμένου οικήματος της ΕΔΕΚ Πάφου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση που μαστίζει το τόπο και είπε τα εξής:

Η Κύπρος ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης έχει περιέλθει σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης, λιτότητας, χρηματοπιστωτικής παράλυσης και πρωτοφανούς ανεργίας. Η θεραπεία που επελέγη και που έχει επιβληθεί με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ,αναδεικνύεται πιο καταστροφική από την ίδια την αρρώστια.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν επείγουσα την ανάγκη για αλλαγή πορείας. Για γρήγορη απαλλαγή από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

Πέραν των δραματικών οικονομικών συνθηκών που επιβάλλουν οι δανειστές μας ,μας επιβάλλουν και την αντιδημοκρατική αυταρχική τους λογική. Με μια εποπτεία που θυμίζει αποικιακές εποχές που τραυματίζει καίρια την εθνική μας κυριαρχία. Ακυρώνεται ο ρόλος της Βουλής που μετατρέπεται σε όργανο επικύρωσης αποφάσεων που λαμβάνονται σε εξωθεσμικά κέντρα.

Οι εξελίξεις αυτές, επηρεάζουν κρίσιμα και καθοριστικά και την πορεία του εθνικού μας θέματος. Είναι προφανές ότι η Τουρκία και κακόπιστοι τρίτοι ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση στη Κύπρο για κλείσιμο του Κυπριακού με λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Ενώπιον της δραματικότητας αυτών των δεδομένων το χρέος μας είναι να αναζητήσουμε τρόπους απεγκλωβισμού από την αιχμαλωσία του μνημονίου και της μειωμένης εθνικής και κρατικής κυριαρχίας.

Με κριτήριο τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος και όχι τις διχαστικές διαφορές ή τις προκαταλήψεις του παρελθόντος .

Με ένα εθνικό σχέδιο απαλλαγής από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση και επανεκκίνησης της οικονομίας που θα οδηγήσει ξανά στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή.

Αντί τούτου οι πολίτες παρακολουθούν για μήνες τώρα μια κακόγουστη παράσταση κομματικών αντεγκλήσεων, αλληλεπίρριψης ευθυνών, φτηνής δημαγωγίας και αγοραίου λαϊκισμού. Στόχος η περιχαράκωση των πολιτών και η μετατροπή τους σε άβουλους οπαδούς.

Το Κ.Σ ΕΔΕΚ καταγγέλλει αυτήν την ανεύθυνη πολιτική συμπεριφορά του διχασμού και της επιδίωξης κομματικού οφέλους μέσα από τα ερείπια της οικονομικής κρίσης .

Με αίσθημα ευθύνης θα επιμείνουμε σε πλήρη διερεύνηση των ευθυνών για την οικονομική τραγωδία που βιώνει ο τόπος και σε τιμωρία των ενόχων.

Καταθέτουμε την ερχόμενη Δευτέρα μια ολοκληρωμένη πρόταση ,ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ανάπτυξης και ανάκτησης της οικονομικής, κρατικής και εθνικής μας κυριαρχίας.

Μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο ,με αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων και δυνατοτήτων του λαού μας.

Καλούμε όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ,να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης για να βγει ο τόπος από σημερινά αδιέξοδα και για να αντιμετωπίσουμε τους εξόφθαλμους κινδύνους για την φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Γραφείο Τύπου