Γ.Ομήρου: Απορριπτέες οι δηλώσεις Ρεν

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρέν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνέχεια δηλώσεων του ΓΓ του ΝΑΤΟ,  Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο είναι ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, είναι απαράδεκτες και είναι απορριπτέες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

«Το απλό ερώτημα είναι τι εννοούν ο κ. Ρασμούσεν, ο κ. Όλι Ρεν και άλλοι που προβαίνουν σε παρόμοιες δηλώσεις;. Προφανώς, επειδή είμαστε σε δυσχερή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης, λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία περιήλθε η Κυπριακή Δημοκρατία, εξαιτίας και των συμπεριφορών των ισχυρών ταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούμε πιο εύκολα να αποδεχτούμε μια άδικη, ετεροβαρή και ελλειμματική λύση στο Κυπριακό; Αυτό είναι που εννοούν; Αν αυτό εννοούν τότε αυτές οι δηλώσεις με τον πιο έντονο τρόπο θα πρέπει να αποδοκιμαστούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για λύση του κυπριακού προβλήματος από το 1974». Από την επομένη της τουρκικής εισβολής, συμπλήρωσε.

«Άρα, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για λύση του Κυπριακού, ένα να έχουν υπόψη τους: Ότι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει λύση είναι η τουρκική αδιαλλαξία, είναι η εμμονή της Τουρκίας σε διχοτομική λύση, σε μια λύση συνομοσπονδίας, με μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Γι΄ αυτό και ο κ. Ρασμούσεν και ο κ. Όλι Ρέν και όσοι άλλοι προβαίνουν σε παρόμοιες δηλώσεις, αν θέλουν να συνεισφέρουν κατά τρόπο θετικό και παραγωγικό στη λύση του Κυπριακού, ας στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας και ας μην αναμιγνύουν το θέμα της οικονομικής κρίσης με τη λύση του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.