Γ. Ντάισελμπλουμ: Μετά τις ευρωεκλογές οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Οι αποφάσεις των εταίρων στην ευρωζώνη για την Ελλάδα μπορούν να περιμένουν και μετά τις ευρωεκλογές, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα κλείσει θετικά, είπε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύσκεψη, αποδεικνύοντας ότι η στήριξη που θα «έλυνε τα χέρια» της ελληνικής κυβέρνησης, εκτός του ότι αργεί θα δοθεί και με πολλά και ακριβά ανταλλάγματα.

«Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών του ευρώ, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση για νέο πιθανό πρόγραμμα στην Αθήνα μπορεί να έρθει και τον Σεπτέμβριο, τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ. Η εκταμίευση των δόσεων, καθησύχασε, καλύπτει την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, οπότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για νέα βοήθεια. Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος επιβεβαίωσε τη δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν ότι αυτό θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα δεν είναι μακριά, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί εντός της εβδομάδος.

Όπως είπε, δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής, δεδομένου ότι «η ελληνική πλευρά δεν έχει δώσει απόλυτα πειστικές απαντήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2014 και το 2015».

Επιπλέον, ανέφερε ότι το πλέον κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι η επιστροφή της τρόικας θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το αποψινό Eurogroup και την παρουσίαση που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.