Γ.Μιχελογιαννάκης «Δεν θα ψηφίσω τα νέα μέτρα»

«Δε θα ψηφίσω τα νέα μέτρα σε ένα άρθρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Μιχελογιαννάκης τονίζοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί πραξικοπηματική πράξη και σημαίνει αποτυχία του εγχειρήματος συνεργασίας. Έκανε λόγο για πλατείες με καλάσνικοφ, αντί για πλατείες με μούντζες σε περίπτωση που περάσουν τα νέα μέτρα και ανέφερε πως «Στο λεξιλόγιο του Φώτη Κουβέλη δεν υπάρχει η λέξη διαγραφή και κομματική πειθαρχία». Ζήτησε άμεση επιμήκυνση του χρέους, μείωση των επιτοκίων και λογική διαγραφή του, ταυτόχρονα με μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με όρους κοινωνίας. Ενώ, τέλος, τόνισε πως  απαιτείται σεβασμός στο πρόγραμμα και στην προγραμματική συμφωνία ειδάλλως «ο Φώτης Κουβέλης οφείλει να τραβήξει χειρόφρενο.»

Κύριε Μιχελογιαννάκη, τόσο η παρούσα  κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη έχουν θέσει επανειλημμένα  ως βασικό στόχο για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης την ανάπτυξη. Πώς μπορεί αυτή  να επιτευχθεί; Παρουσιάστε μας το μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθηθεί κατά τη γνώμη σας; Στην παρούσα φάση αυτά που πρέπει άμεσα να επιτευχθούν είναι η επιμήκυνση, η μείωση των επιτοκίων, η λογική διαγραφή του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με όρους όμως  κοινωνίας και όχι τραπεζών, η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ των 10 δις, το νέο φορολογικό σύστημα, η ελάττωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, ένας νέος επενδυτικός νόμος που θα καθιστά εύκολη την επένδυση και τέλος η πάταξη της γραφειοκρατίας. Τώρα όσον αφορά στην ανάπτυξη είναι μια  διαδικασία αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας χώρας και των χρήσιμων ιδιαιτεροτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της. Για να την πετύχουμε πρέπει να εστιάσουμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπου το 15% αυτής είναι γνωστή και το 40% καταπατημένη, στον ορυκτό πλούτο της χώρας, στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στην διατροφική αλυσίδα.

Στο προσεχές διάστημα επίκειται η ψήφιση των νέων μέτρων από τη βουλή, προκειμένου να ξεκλειδώσει η είσπραξη της επόμενης δόσης. Σκέφτεστε να καταψηφίσετε τα νέα μέτρα εφόσον έρθουν προς ψήφιση σε ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος; Τα μέτρα αυτά δε θα τα ψηφίσω. Η ψήφιση τους σε ένα άρθρο σημαίνει αποτυχία του εγχειρήματος συνεργασίας και όχι όρθιο αλλά λυγισμένο βουλευτή. Αυτή η πράξη θα είναι πραξικοπηματική, αποκαθηλώνει την έννοια της ρήτρας και του ισοδυνάμου καταντώντας τον βουλευτή όμηρο και φοβισμένο. Προβλέπω πως αν τα μέτρα αυτά ψηφιστούν δε θα έχουμε πλατείες γεμάτες με μούτζες, αλλά με καλάσνικοφ.

Έχετε αναφερθεί σε μια δέσμη ισοδύναμων μέτρων. Για ποιο λόγο, κατά την άποψη σας, αυτά δεν γίνονται αποδεκτά και ζητούνται  ξανά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Πρότεινα ισοδύναμα εθνικά και ηθικά. Πρώτο ισοδύναμο είναι ο έλεγχος στις καπνοβιομηχανίες και η πάταξη της λαθρεμπορίας τσιγάρων. Το 9% των φορολογικών εσόδων της χώρας  προέρχεται από τη φορολόγηση καπνού. Η αιμορραγία στα φορολογικά έσοδα αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τον καπνό. Άλλα 5 δις χάνονται από την παραοικονομία στην υγεία, 1 δις από την παραπαιδεία λόγω του ότι περισσότεροι από το 50% των μαθητών κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, 500 εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και τα 4 δις από το έμμεσο κόστος της ανεργίας λόγω μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Όλα αυτά συμπληρώνουν τα περιβόητα 11 δις. Επίσης 8,3 εκ ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και 3,8 εκ ευρώ τα βεβαιωθέντα χρέη από το ΣΔΟΕ. Αντί να τα πάρουμε από εκεί που πρέπει, τα παίρνουμε από τον εύκολο δότη.  Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει  η φημολογία πως στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ επικρατεί  έντονη δυσφορία για τη στάση σας, όσον αφορά στην ψήφιση των νέων μέτρων. Πιθανή καταψήφιση τους από μέρους σας, θα σημάνει ίσως τη διαγραφή σας από το κόμμα; Στο λεξιλόγιο του Φώτη Κουβέλη δεν υπάρχει η λέξη διαγραφή. Δεν υπάρχει στην ιδεολογία του η λέξη κομματική πειθαρχία. Ο χώρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σέβεται τη δημοκρατικότητα και παλεύει για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Ποια στάση πιστεύετε ότι πρέπει να τηρήσει η Δημοκρατική Αριστερά σε περίπτωση που αποφασιστούν και ψηφισθούν  ξανά οριζόντιες περικοπές; Θεωρείται πως μια πιθανή αποχώρηση από την κυβέρνηση , θα αποτελούσε ορθή πρακτική; Είμαστε σε ένα αυτοκίνητο σχολής οδηγών με τα τρία γκάζια, τα τρία φρένα και το ένα χειρόφρενο. Πρέπει να ακολουθείται πιστά η κατεύθυνση του GPS που σημαίνει σεβασμός στο πρόγραμμα και σεβασμός στην προγραμματική συμφωνία, ειδάλλως ο Φώτης Κουβέλης οφείλει να τραβήξει χειρόφρενο.